Zanimivosti

Znani so zmagovalci Velikonočne generalke

Oglasno sporočilo
16. 4. 2021, 14.54
Posodobljeno: 22. 4. 2021, 10.35
Deli članek:

Spletno tekmovanje ljubiteljskih kuharjev: Velikonočna generalka je s pomočjo partnerjev Kotányi in Fala ter kuharskega mojstra Lojzeta Čopa in revije Liza/Maja poskrbelo za navdušujoče kuharske mojstrovine tekmovalcev. Najbolje je velikonočni meni po mnenju naših bralcev in strokovne komisije uspel Urbanu Knezu iz Ljubljane, Maruši Kavčič iz Iga ter Anji Plantev iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu.

Več kot 110 tekmovalcev, ki so se prijavili na tekmovanje, je 1. aprila prejelo dostop do spletnega dogodka z video navodili Lojzeta Čopa ter sestavinami in recepti za pripravo malo drugačnega velikonočnega menija. Za ustvarjanje kuharskih mojstrovin so imeli 7 dni časa – do 7. aprila so morali oddati fotografije svojih jedi, ki so bile videti več kot odlično; verjamemo pa, da so jih bili še posebej veseli tisti, ki so jih lahko tudi okusili.

Klasične sestavine v moderni preobleki

Kuharski mojster Lojze Čop je za tekmovanje pripravil velikonočni meni, ki je vseboval klasične velikonočne sestavine, kot so šunka, hren, kvašeno testo in pirhi, a jim je nadel malo drugačno preobleko. Tekmovalci so svoje spretnosti tako pokazali ob pripravi šunkine pene ob velikonočnih kruhkih ter čokoladnih pirhov na palčki.

Šunkina pena in velikonočni kruhki, pripravljeni s Fala kvasom, so ustvarili odlične okuse glavne jedi.

Za slajši okus in lepši izgled čokoladnih pirhov na palčki so poskrbeli izdelki Kotányi.

Komisija in bralci so imeli pri izbiri najboljših težko delo

Po pripravi jedi in oddaji tekmovalnih fotografij je sledilo ocenjevanje, pri čemer so polovico končne ocene prispevali bralci našega portala, polovico pa strokovna komisija. Urška Petelin, članica strokovne komisije in odgovorna urednica revije Dober tek je po ocenjevanju povedala, da delo komisije ni bilo lahko: "Z veseljem sem spremljala izjemen odziv in zagnanost ljubiteljskih kuharjev, ki so se odločili sodelovati v Velikonočni generalki. Čeprav komaj čakam dni, ko se bomo lahko ob okusnih jedeh znova sproščeno družili, sem ob pregledovanju prejetih fotografij uživala. Iz njih lahko razberem vztrajnost in ljubezen do priprave dobrih jedi, pa tudi odprtost za nove predloge in ideje. Tokrat smo sodelujoče morda presenetili, saj smo izbrali kar dve dobroti, ki ne veljata za tipično velikonočni, pa vendar so bili kos izzivu. Z igrivostjo in ustvarjalnostjo so preizkušali nove oblike in si dali duška pri okrasitvi čokoladnih pirhov, ki so bili videti res slastni. Komisija je znova imela težko delo pri izbiri nagrajencev, pohvale in čestitke pa si zaslužijo prav vsi! Upam, da so sodelujoče in njihove najdražje nove jedi navdušile in da se že veselijo prihajajočih izzivov."

Strokovno komisijo in bralce našega portala so najbolj navdušili:

1. MESTO: Urban Knez, Ljubljana

2. MESTO: Maruša Kavčič, Ig

3. MESTO: Anja Plantev, Šmartno pri Slovenj Gradcu

Poleg glavnih nagrad, ki so jih prejeli trije prvouvrščeni, je Velikonočna generalka po žrebu med vsemi tekmovalci, ki so oddali fotografije svojih jedi, s praktičnim darilom obdarila še Jasmino Gumpot iz Slovenske Bistrice, prav vsi, ki so oddali fotografije, pa prejmejo še kuharsko pozornost, ki jim bo prišla še posebej prav v prihajajočih toplih dneh. Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo!