Zanimivosti

Zračiti moramo tudi, ko je mrzlo

Mare Koren
16. 4. 2021, 21.22
Posodobljeno: 17. 4. 2021, 09.40
Deli članek:

Kljub aprilu lahko rečemo, da smo še v precej hladnih mesecih, v katerih nam je še kako pomembno, da nam je prijetno toplo. A ne pozabite, da moramo tudi v tem času svojemu domu zagotoviti dovolj zračenja.

Profimedia
Prezračevanje prostorov omogoči izmenjavo zraka ter prepreči nastajanje vlage in plesn

Ni lepšega kot po dolgem sprehodu ali dnevu v službi priti v varno in toplo zavetje doma, a pomembno je tudi, da je v našem domu prijeten, svež zrak, daleč od zatohlega, ki nas že po nekaj minutah bivanja v njem uspava. Zračenje je še kako pomembno, a ko zračite, zračite učinkovito in varčno.

Zakaj moramo zračiti?

Ljudje zračimo prostore v prvi vrsti zato, da onesnažen in izdihan zrak zamenjamo s svežim in novim. Če bi nenehno ždeli v sobi, ki je ne bi zračili, bi se v njej nakopičilo veliko ogljikovega dioksida, prav tako vlage, saj jo ves čas izločamo. K temu spadata še znoj in loj, ki ju izloča koža. Zato je prezračevanje še kako pomembno, a ne vsako in ne za vsako ceno. Kakšno je torej pravilno prezračevanje, da iz toplega doma ne bomo izpustili preveč toplote in tako drastično povišali stroškov ogrevanja?

Kratko, a intenzivno zračenje

Seveda poleg naravnega prezračevanja v sodobnih hišah obstajajo še nekateri drugi prezračevalni sistemi, ki omogočajo optimalno zračenje, prav tako obstaja še sistem za kanalsko in prisilno prezračevanje. Če omenjenih sistemov nimate, je pomembno, da je naravno zračenje kratkotrajno in intenzivno. Kaj to pomeni? Zračenje na kip ni kratkotrajno in intenzivno ter se ne priporoča. Z zračenjem na kip se izmenja zelo malo zraka, toplota medtem uhaja iz prostora, strošek ogrevanje pa se posledično povišuje. Zato moramo pozimi, če želimo zares prezračiti prostore, na stežaj odpreti vsaj eno okno v vsakem prostoru in vsa vrata, da nastane prepih. Le tako bo star zrak lahko zamenjal svežega. Vse skupaj naj traja okrog pet minut, odvisno od moči vetra. Tak postopek ponovite do trikrat na dan, zjutraj, ko vstanete, po kosilu, da preženete vonjave hrane, in zvečer, predno ležete spat. Na tak način se bo prostor veliko manj ohladil in hitreje segrel, saj se veliko toplote zadržuje v pohištvu in ostalih predmetih v prostorih, zrak pa bo bistveno boljši.