Rogljiček ali legvan?

Na veji je ždel, nepremičen in rjav, stanovalki je vzbujal grozo

G.G.
15. 4. 2021, 13.24
Posodobljeno: 16. 4. 2021, 23.06
Deli članek:

»Stanovalci ne upajo odpreti oken, ker se bojijo, da bo bitje skočilo v stanovanje,« se je glasil apel stanovalke ene od večstanovanjskih stavb v Krakovu na Poljskem.

KTOZ Krakowskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami
Kaj za ena pošast je to? Vsa maslena in zapečena. In brez glave!

Klicateljica je društvu za zaščito živali pretreseno razlagala, da to »bitje že dva dni sedi na veji drevesa, ki je v bližini bloka.« Na drugi strani jo je predstavnik društva spraševal, za kakšno žival gre. Je to ptica? »Ne, je kričala ihtava ženska, ni ptica. Rjavo je, zgleda kot legvan.« Legvan v Krakovu? Pomislili so, da gre za potegavščino ali slab vid ženske, obstajala pa je majhna možnost, da se je kakšen domišljavi lastnik naveličal legvana in ga zalučal skozi okno na drevo, kjer se zdaj revež trese ob nizkih aprilskih temperaturah.

Predstavnika društva sta odšla na teren. Gledala sta po drevesih in nista opazila opisane živali. Prestrašena ženska je usmerila njun pogled na nekaj rjavega. In res je na veji ždelo nekaj rjavega, nepremičnega, a brez glave in okončin. Revežu ni bilo pomoči, kako tudi ne, saj je bil zapečen do rjavega. Na veji je ždel rogljiček, francoski masleni rogljiček, poredni rogljiček, ki je vnašal grozo v eksistenco klicateljice.

Ženske niso ošteli, z javnostjo so delili zabavno prigodo in dodali, da je bolje poklicati, tudi če se naposled izkaže, da gre za pomoto in se »rešuje rogljiček«.