Zanimivosti

Spoznajte pravo moč nedolžne bele koprive

Z.F.
17. 4. 2021, 12.11
Deli članek:

Ob cestnih nasipih ali gozdnih robovih poleg pravih kopriv pogosto opazimo tudi mrtve koprive. Med njimi se največkrat pojavi bela kopriva, ki ne peče in velja za zelo razširjen plevel, a je tudi zelo koristna, saj vsebuje številne protivnetne učinkovine.

Dreamstime
Bela kopriva ima številne protivnetne lastnosti.

Drži, prav ste prebrali, tokrat pišemo predvsem o plevelu, ki se precej hitro pojavi na zapuščenih vrtovih, skalnjakih, ob robovih cest in med živimi mejami. Belo koprivo prepoznamo po listih, ki sicer spominjajo na pravo koprivo, a nas ne opečejo, in po belih dlakastih cvetovih, ki prijetno medeno dišijo. Beli koprivi pripisujejo protivnetne lastnosti, pomagala naj bi pri številnih zunanjih in notranjih težavah telesa. Med drugim imajo belo koprivo zelo radi čebele, čmrlji in metulji, privabi jih s svojim medenim vonjem, zato je s svojih gredic nikar ne odstranite prehitro.

Koristni so cvetovi

Če si ogledamo sestavo bele koprive, vidimo, da vsebuje fenilpropanoidne estre, iridoide, čreslovine, sluzi, saponine, organske kisline, triterpenoide, in še kaj bi našli. V zdravilne namene lahko uporabljamo predvsem cvetove, ki bodo, ko se bo umaknil sneg, pojavili v začetku maja in vztrajali vse do julija. Nabiramo jih skupaj z vršički in jih hitro posušimo, da ohranijo barvo. Vsebujejo tudi precej sluzi, zato je potrebno temeljito sušenje. Posušene cvetove hranimo v zaprtih, temnih posodah, da se ne ovlažijo in ne porjavijo. Dobro presušeni cvetovi imajo vonj po medu, če jih položite v usta, pa postanejo sluzasti. Iz njih nato pripravljamo zdravilne poparke, tinkture in praške. Prav tako lahko celotno zel, s koreninami vred, uporabimo za pripravo sproščujočih in poživljajočih kopeli.

Uporabna tudi v kuhinji

Belo koprivo lahko koristno uporabimo tudi v kulinarične namene. Zeliščarji in vegani jo prav posebno cenijo in uporabljajo za pripravo prikuh ali juh. Največkrat jo priporočajo v mešanici z drugimi divjimi zelišči. Zelo mlade liste (starejši dobijo precej grenak okus) lahko dodajate spomladanskim solatam ali pa jih pomešate med špinačo ali blitvo. V njih je veliko vitamina A in rudnin. Cvetovi imajo zelo sladkast in meden okus, zato so posebno dobrodošla dekoracija na tortah, sadnih kupah, pecivu ...