Banane so na voljo vse leto in jih lahko dobite tudi v najmanjši lokalni trgovini. Pa še zelo vsestransko uporabne so! V kombinaciji z drugimi naravnimi sestavinami lahko zmešate blagodejne bananine maske, ki učinkujejo proti najrazličnejšim kožnim tegobam, od celjenja mozoljev do radiranja gub in posvetlitve kože.

Maska za posvetlitev polti

Učinkovito odstranjuje pigmentne lise, izenačuje polt in jo posvetli. V skledi do gladkega z vilicami zmečkajte banano, žlico medu in žlico limoninega soka. Maso vtrite na očiščen obraz, pustite učinkovati 10 minut, nato sperite z mlačno vodo. Med deluje protibakterijsko, limona pa s citronsko kislino razbarva temne madeže na koži.  

Proti gubam

Nekateri pravijo bananam tudi neboleč, poceni in naravni botoks. In še kako prav imajo! Banane vsebujejo sestavine, ki gladijo gube in pomlajujejo kožo. V skledi do gladkega zmešajte eno zrelo banano, žlico čvrstega jogurta in žlico pomarančnega soka. Vtrite na umit obraz in po 10 minutah sperite z mrzlo vodo. Jogurt oži pore, pomarančni sok, poln vitamina C, pa revitalizira kožne celice.

Vlažilni balzam za lase

Ne samo za kožo, banana je super lepotilo tudi za lase, saj navlaži lasišče in jim pomaga, da se znova zasvetijo. V skledi do gladkega zmešajte pol banane, pol zrelega avokada, dve žlici jogurta in eno žlico olivnega olja. Mešanico vmasirajte v umite lase in s širokim glavnikom maso razporedite po vsej dolžini las. Zatem zavijte lase v figo in si nadenite kapo za prhanje. Pustite učinkovati 25 minut. Sperite in lase še enkrat umijte s šamponom.

lasje
Dreamstime
Banana navlaži lasišče in pomaga lasem, da se znova zasvetijo.

Namesto s kupljenim pilingom lahko telo globinsko očistite kar z banano. V skledi zmešajte eno zrelo banano, štiri velike jagode, dve žlici olivnega olja in pol skodelice rjavega sladkorja. Pod prho nanesite to mešanico v krožnih gibih na suho telo in pustite učinkovati tri minute. Splaknite s toplo vodo in nežno osušite telo z brisačo. Nego nadaljujte z mlekom za telo.