NA SPREHOD

Naberimo mačice za okras in preprečimo glavobole

Z.F.
5. 4. 2021, 12.38
Posodobljeno: 5. 4. 2021, 21.34
Deli članek:

Tokrat so nas k pisanju spodbudile mačice, ki jih srečujemo na sprehodih in ki v tem letnem času pritegnejo pozornost. Čudoviti žametno mehki cvetovi so še kako lepi v spomladanski vazi, nekoč pa so iz različnih vrst mačic pridelovali celo moko.

Dreamstime
Leskove mačice se uporabljajo za poparke in pripravo prevretkov zoper krčne žile.
Iz posušenih cvetov leskovih mačic lahko pripravite tudi moko. Mačice zgolj dobro zmeljete v mešalniku. Ta moka ne vsebuje škroba in glutena, ima pa visok delež beljakovin.

Izraz »mačica« Slovenci uporabljamo za cvetove številnih dreves, ki tako malo čez palec spadajo med vrbe. Pogosto se ta izraz uporablja tudi za moške cvetove vrbe, ki jih poimenujemo tudi kačice. Spoznajmo jih.

Sladke mačice

Tako mačice kot kačice so že obarvale drevesa in na svoje veje priklicale čebele. Mačice na začetku pomladi prepoznamo po rumenkasto belih puhastih popkih, ki sčasoma poženejo dolge rumene prašnike in čebelam ponujajo cvetni prah. V tem primeru govorimo o mačicah vrbe ive. V povprečju zacveti pri nas okoli 20. marca, nekoliko prej na Goriškem in Primorskem, k čemur pripomore toplejše vreme. Iva je listopadno drevo, ki ga tisti, ki jo gojijo na domačem vrtu, gojijo kot grm. Je žužkocvetna in ena izmed najpogostejših vrb pri nas s širokimi listi. Med vsemi vrbami najbolje prenese sušo, pa tudi zastajajočo vodo in poplavljenost. Znano je, da se nad njihovimi cvetovi navdušujejo koze, ki še kako veselo obžirajo cvetove in prve liste. Tudi zato vrba iva nosi latinsko ime Salix caprea. Beseda »caprea« je izpeljana iz izraza »capreus«, kar pomeni kozji, Angleži pa jo poimenujejo kar kozja vrba.

Dreamstime
V lubju mačice se skriva salicilna kislina, ki odpravlja bolečine, glavobole, migrene in slabo počutje.

Vrbove mačice in lubje so odličen analgetik

Večina vrb ima številne zdravilne lastnosti, na katere pa smo skoraj že povsem pozabili. Najpogosteje se danes uporablja še vrbovo lubje, iz katerega se pripravljajo čaji. A nič manj učinkoviti niso listi in že omenjene mačice. Sveže lubje vrbe vsebuje salicin, ki se v človeškem telesu razgradi v salicilno kislino. Tako so ga nekoč uporabljali zoper bolečine, glavobole, migrene, slabo počutje in prehlade.

Danes lubje najpogosteje uporabljamo za blaženje vnetij in bolečin ter za zniževanje povišane telesne temperature. Še danes pa velja, da je vrbovo lubje naravni analgetik, ki pomaga pri glavobolu, zobobolu in bolečinah v mišicah ter živčni napetosti.

Leskove mačice zoper krčne žile

Nekoč so verjeli in s tem svarili predvsem otroke, da se v leskovih mačicah skrivajo kače, a znano je, da so jih že od nekdaj uporabljali v zdravilne namene. V mačicah leske najdemo predvsem čreslovine in flavonoide, ki so priporočljivi za povečanje prožnosti žil ter pri vnetih krčnih žilah. Dokazano blagodejno delujejo tudi na žolčnik in pospešujejo produkcijo žolča, prav tako so izjemno dobrodošle pri čiščenju aknaste in mozoljaste kože. Posušene in poparjene leskove mačice lahko uporabimo pri gripi in za zniževanje povišane telesne temperature.