VISOKA POLOŽNICA?

Višja položnica zaradi bojlerja?

Z.F.
25. 3. 2021, 21.20
Deli članek:

Ste tudi vi opazili, da se je položnica za električno energijo v zadnjem času povišala? Največ energije v stanovanju porabimo za ogrevanje oziroma za hlajenje tako prostorov kot vode. Kdaj ste nazadnje servisirali električni bojler?

Shutterstock
Bojler bi bilo dobro servisirati vsaka tri leta.
Na območjih, kjer je voda precej trda, se lahko v nekaj letih nabere tudi do nekaj kilogramov vodnega kamna, zato je redno čiščenje tam še toliko bolj priporočljivo.

Le redko pomislimo, da bi bojler potreboval servis. Pogosto sploh pozabimo nanj, saj je pravzaprav samoumeven. A tudi bojler potrebuje redno vzdrževanje, če si ne želimo nakopati težav s puščanjem, hladno vodo ali povišano položnico za električno energijo, za kar je poglavitni krivec vodni kamen.

Težave z vodnim kamnom

Zavedati se moramo, da je skoraj povsod po Sloveniji voda precej trda, kar povzroča precej preglavic z nadležnim vodnim kamnom tako gospodinjam kot tudi gospodinjskim aparatom. V vsaki napravi, ki je namenjena ogrevanju vode, se tako prej ali slej začne nabirati vodni kamen. To najprej opazimo na mrežicah vodnih pip (perlatorjih), ko je pretočnost vse slabša, ko izginejo zračni mehurčki oziroma ko je curek povsem neenakomeren. Podobno se začne dogajati z električnimi bojlerji, v katerih se v nekaj letih lahko nabere tudi do deset kilogramov vodnega kamna. Ta se začne nabirati na vseh vrstah bojlerjev, predvsem na električnih delih in stenah bojlerja. Posledično pa to pomeni zmanjševanje učinkovitosti gretja vode in dvig električne energije. V novejših bojlerjih tako najdemo magnezijevo anodo, ki ščiti emajl, a to še ne pomeni, da bo zaščitila tudi celotno notranjost in grelec, saj se vodni kamen kljub vsemu nabira na ceveh, v katerih so grelci.

Dreamstime
Pri pregledu je treba preveriti stanje grelnika in ga po potrebi zamenjati oziroma primerno očistiti.

Kako pogosto se priporoča čiščenje

Ker je vodni kamen, ki se nabira v bojlerju, tudi po več let lahko oporečen in nevaren, je smiselno razmisliti o rednem čiščenju. Da z bojlerjem nekaj ni v redu in da lahko težavo pripišemo vodnemu kamnu, so kazalci zagotovo sprememba barve vode, pogosta zamašitev pip, klokotanje, povečana poraba električne energije. Strokovnjaki tako priporočajo čiščenje bojlerjev vsaj enkrat na dve do tri leta oziroma pregled grelnikov.

Obstaja rešitev

Da, prav ste prebrali. Obstaja rešitev, ki bo zmanjšala nabiranje vodnega kamna. Potem ko ste očistili bojler, razmislite o dodatni investiciji, s katero vplivate na zmanjšano nabiranje vodnega kamna. To lahko storite s posebnimi magnetnimi nevtralizatorji, ki jih namestite na dovod hladne vode. Naloga magnetnih nevtralizatorjev je, da delujejo po principu magnetnega polja in tako na neškodljiv način spreminjajo kemično sestavo vode. Nalaganje je tako oteženo, prav tako se zmanjša in skoraj povsem prepreči korozija železa. Z nevtralizatorji se voda pozitivno namagneti, kar ščiti bojler, nabiranje vodnega kamna pa se zmanjša do 70 odstotkov.