Zanimivosti

Pomen trajnostnega upravljanja z vodami za prihodnost

R.T.
22. 3. 2021, 13.32
Posodobljeno: 22. 3. 2021, 13.33
Deli članek:

Združenje industrije pijač pri GZS-Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij (ZKŽP) ob svetovnem dnevu voda izpostavlja pomen trajnostnega upravljanja z vodami kot strateški cilj. Zavzema se za novo ureditev dajatev za vodne pravice, ki bo predvidljiva, pravična in transparentna, predvsem pa bo temeljila na trajnostnem upravljanju z vodnimi viri.

GZS-ZKŽP
Tatjana Zagorc

»Analiza aktualnega stanja na področju trajnostne rabe vode je temelj za nadaljnje usmeritve, vključevanje vseh deležnikov pa predstavlja veliko dodano vrednost, saj združeni lahko najdemo boljše in bolj učinkovite rešitve. Želimo si večjega sodelovanja z državo, predvsem s pristojnim ministrstvom pri oblikovanju in iskanju rešitev za bolj trajnostno upravljanje z vodo. Industrija pijač je začela najprej pri sebi in preverila možnosti izboljšav in doprinosa k dobrobiti tega neprecenljivega naravnega vira, s konkretnimi cilji, kazalci uspešnosti in stalnimi izboljšavami. Nadaljnje trajnostne premike pa ne more delati samo sama, temveč v sodelovanju z deležniki, med katerimi je za sistemske rešitve najpomembnejša država. Tu imamo še veliko prostora za izboljšave, ki bodo v dobrobit tako ljudi, okolja kot tudi poslovanja,« je ob svetovnem dnevu voda izpostavila dr. Tatjana Zagorc, direktorica ZKŽP.

Dostopnost do vode za prihodnje generacije

Proizvajalci pijač so že več kot 200 let skrbniki vodnih virov in zajetij. Kakovost in čistost njihovih izdelkov sta odvisni od nedotaknjenega in neonesnaženega okolja. Proizvajalci pijač ščitijo naravne ekosisteme, znotraj katerih se pretaka voda do naravnih virov zajetja in skrbijo za to, da količina odvzete vode upošteva naravni proces obnove. Na ta način zagotavljajo dostopnost za prihodnje generacije. »Velja poudariti, da je industrija pijač eden manjših porabnikov vode, a kljub temu nosi večji del bremena dajatev za rabo vode. Zato se zavzemamo za novo ureditev dajatev za vodne pravice, ki bo pravična, transparentna in predvidljiva. Proizvajalci pijač ostajajo zavezani trajnostnemu upravljanju z vodnimi viri in izboljšanju svojega okoljskega delovanja. Pri tem jih kot strokovna služba GZS-ZKŽP podpiramo s prenosom dobrih praks iz tujine, z analitičnim pristopom in informiranjem,« je pojasnila direktorica ZKŽP.

V vodnem krogu je deležnikov več in vsak mora odigrati svojo vlogo za ohranjanje voda in vodnih virov. Strategije zagotavljanja trajnosti proizvajalcev pijač v ospredje postavljajo področje varovanja voda in vodnih virov ter v zvezi s tem konkretne ukrepe in cilje, ki jih zasledujejo tudi s samoregulacijo. S posodabljanjem tehnologije in optimiziranjem proizvodnje proizvajalci pijač delujejo v smeri konstantnega zmanjševanja porabe vode. V nekaterih primerih v zadnjih letih tudi do 60 %. Odpadna voda iz proizvodnega procesa pa je usmerjena v ponovno uporabo za čiščenje.

Evropsko združenje Natural Mineral Waters Europe (NMWE), ki združuje preko 550 evropskih polnilcev mineralnih in izvirskih vod in katerega član je tudi Združenje industrije pijač (ZIP) pri GZS-Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, svetovni dan voda letos obeležuje s kampanjo pod sloganom »Kaj ti pomeni voda?«.