LEPOTNI TRENDI

Razstrupljevalna obloga iz gline, kisa in navadne vode

T.D.
21. 3. 2021, 21.22
Deli članek:

Zadnje čase vlada nadvse zanimiv, a hkrati nekoliko nenavaden trend: navduševanje nad »razstrupljanjem pazduh«.

Dreamstime
Oblogo iz gline nanesite na predel pazduh in počakajte približno 10 minut.

Razstrupljanje pazduh naj bi bilo še posebej priporočljivo za tiste, ki se odločijo zamenjati antiperspirant z naravnim dezodorantom. V tem primeru je namreč pogosto nekakšno prehodno obdobje, za katero je značilno nadpovprečno, močno znojenje, ki ga spremlja tudi nekoliko močnejši vonj. Razstrupljanje pazduh s posebnimi oblogami – pogoste sestavine so na primer glina, oglje in jabolčni kis – naj bi pomagalo skrajšati to obdobje. Pa je resnično smiselno oziroma učinkovito?

Žleze znojnice potrebujejo čas za prilagoditev

Medtem ko dezodoranti zgolj prikrijejo neprijeten vonj oziroma zavirajo razmnoževanje bakterij, ki so krive, da naš vonj po tem, ko se močneje preznojimo, ni najprijetnejši, so antiperspiranti seveda precej bolj agresivni. Njihova naloga je namreč zaviranje znojenja samega, kar dosežejo s pomočjo sestavin, kot je aluminij. Razlog, da se vse več ljudi odloča za zamenjavo antiperspirantov z nežnejšimi dezodoranti, nemalokrat tudi povsem naravnimi, brez vonja, so torej skrbi, povezane z zdravjem.

Neprijeten vonj je pričakovan

Velikokrat je razlog za zamenjavo tudi preobčutljivost kože na agresivne sestavine v antiperspirantih. Ne glede na to, kaj je razlog odločitve, se, kot omenjeno, ob prehodu mnogi srečujejo z nadpovprečno močnim znojenjem in zelo neprijetnim vonjem. To je povsem običajen pojav – žleze znojnice se morajo namreč novim snovem prilagoditi, kar zahteva določen čas, še posebno če ste antiperspirante uporabljali zelo dolgo. Količina znoja se bo prej ali slej uravnala. Tako načeloma ni potrebno posebno »razstrupljanje pazduh«. Deloma naj bi bilo sicer močnejše znojenje, ko nehate uporabljati antiperspirant, povezano tudi s spremembo mikrobioma v predelu pazduh. Tudi mikrobiom, torej združba bakterij in drugih mikroorganizmov, ki živijo na določenem predelu telesa, se mora namreč navaditi na to, da ste začeli uporabljati precej blažji izdelek.

Obloga iz gline, kisa in vode

Če želite oblogo za razstrupljanje pazduh preizkusiti na lastni koži – in to dobesedno, so tu še navodila za pripravo in uporabo ene izmed najpogostejših različic. Potrebovali boste žlico gline, žličko kisa in približno žlico vode. Sestavine preprosto zmešajte, da dobite gosto oblogo (količino vode prilagodite, da dosežete ustrezno gostoto). Nanesite jo na predel pazduh in počakajte približno deset minut. Nato se oprhajte in oblogo preprosto odstranite z vodo.

dreamstime
Koliko časa bo vaš vonj malo bolj neprijeten, je odvisno od posameznika oziroma od tega, kako pogosto, v kakšnih količinah in kako močne antiperspirante je uporabljal.