Kakšna izbrati in na kaj morate biti pozorni?

Razmišljate o nakupu novih vhodnih vrat?

Z.F.
21. 3. 2021, 07.52
Deli članek:

Pomlad je čas, ko začnemo razmišljati o spremembah in urejanju svojega doma. Če ste pozimi ugotovili, da vaša vhodna vrata slabo tesnijo in so tudi dotrajana, je čas, da jih zamenjate. Kakšna izbrati in na kaj morate biti pozorni?

Dreamstime
Aluminijasta vhodna vrata so sicer nekoliko dražja, a zagotavljajo dolgoživost in trpežnost.

Dotrajana in slabo izolativna vhodna vrata so pogosto eden izmed večjih krivcev za uhajanje toplote iz doma. Seveda enako velja za drugo stavbno pohištvo, kamor prištevamo tudi okna, balkone, terase, strešna okna … Po izračunih strokovnjakov se skozi stavbno pohištvo izgublja precej več toplote kot pri fasadi s slabo izolacijo. Z leti vse stavbno pohištvo, kot tudi sama hiša, izgublja svojo primarno funkcijo. Pri vhodnih vratih govorimo predvsem o varnosti, pa tudi o zagotavljanju zadostne toplotne izolacije med notranjim bivalnim okoljem in zunanjostjo. Prenova tako pomeni nižje stroške, večjo varnost in udobje doma. Seveda pa moramo pomisliti tudi na to, da maksimalno tesnjenje stavbnega pohištva zahteva večjo skrb za prezračevanje prostorov, saj je treba preprečiti nastajanje kondenza in plesni. Torej je treba hkrati razmisliti o načinu prezračevanja in ogrevanja.

Na kaj se osredotočamo pri nakupu

Pri nakupu novih vrat se po navadi najbolj posvetimo izboru materialov, ob tem pa nas seveda zanimajo cene. Imejte v mislih, da gre za dolgoročni nakup, zato naj vendarle ne bo odločilna cena, temveč materiali.

Toplotna prehodnost

Pomembno je, da se vrata tesno in natančno prilegajo, saj tako prispevajo k manjšemu toplotnemu prehodu. Pri izbiri zato zmeraj preverite toplotno prehodnost celotnih vrat. S tega vidika so najbolj varčna lesena in na drugem mestu PVC-vrata.

Varnost

Smiselno se je odločiti za protivlomna vrata. Sodeč po podatkih o vlomih v hiše, vlomilci še vedno večinoma vstopajo skozi vhodna vrata. Kakovostna, varna vrata imajo najmanj tri zaklepe na tečajih in večtočkovno ključavnico.

Estetski vidik

Vhodna vrata pomembno prispevajo k celostnemu videzu stavbe. Biti morajo estetska in takega videza, da jih obiskovalec ob prihodu k hiši opazi. Barva in oblika naj se prilagajata fasadi in stilu celotnega objekta.

Kvaliteta

Za vhodna vrata z najvišjo stopnjo kvalitete, ki so hkrati nezahtevna za vzdrževanje, veljajo aluminijasta vrata. So sicer dražja od PVC- ali lesenih vrat, a so trpežna in odporna ter dolgoživa.