trend gradnje

Bo zaradi večjih oken posledično več stroškov?

Z.F.
20. 3. 2021, 21.26
Posodobljeno: 20. 3. 2021, 21.27
Deli članek:

Trend gradnje v zadnjih nekaj letih narekuje velika okna, ki omogočajo veliko naravne svetlobe, zato se za velika okna pogosto odličajo tisti, ki obnavljajo svoje domove. Je to smiselno?

Dreamstime
Večjim oknom se izognite v spalnicah.

Žal vsaka lega ni primerna za večje zasteklitve. V nasprotju s splošnim prepričanjem je južna lega manj primerna za vgradnjo večjih oken ali celo panoramskih sten.

Ste tudi vi letos pred drzno odločitvijo, ki narekuje menjavo oken, in med drugim razmišljate o tem, da bi namesto obstoječe klasike vgradili večje okno ali pa kar panoramsko steno? Nedvomno vam bo večje okno zagotovilo več naravne svetlobe in lep širši ter večji razgled, a obstajajo lahko tudi nekateri pomisleki. Predvsem pa se pri tem moramo zavedati, da gre za precejšen strošek, saj gre za večjo in dražjo obnovo. Pri tem si lahko pomagamo s stanovanjskimi krediti, ki jih danes ponujajo že pod dobrimi pogoji tudi za obdobje od 30 let. Prav tako pa lahko za stanovanjske kredite zaprosite tudi samo z namenom nakupa nove opreme v stanovanju. Vrnimo se k oknom.

Energetska učinkovitost

Strokovnjaki odsvetujejo vgradnjo večjih oken v spalnicah, saj več svetlobe na žalost krati kakovost spanca.

Še pred kratkim je veljalo, da večje steklene površine pomenijo tudi večje energetske izgube, posledično pa slabšo zvočno izolacijo. A sodobne tehnologije in trendi so uspeli razbiti tudi ta mit. Ob pravilni montaži in zasenčenosti panoramskih oken bodo ta prispevala k ohranjanju toplote oziroma preprečevala njeno izgubo, prav tako boste na ta način prihranili energijo. Stroški se lahko torej na ta način bistveno zmanjšajo.

Večji izhodi v zunanjost

Številni razmišljajo o večjih oknih ali panoramskih stenah zaradi možnega izhoda na vrt ali balkon. Tako se majhna balkonska vrata pogosto spremenijo v velika francoska okna, ki prostor čudovito povežejo z zunanjostjo, prav tako povečajo bivalno površino in z njo tudi kakovost bivanja.  

Estetski vidik

Modernejša panoramska zasteklitev omogoča tudi okna, ki skoraj nimajo profilov. Če se odločite za tak model, ste lahko brez skrbi, da okna ne bodo primerno tesnila. Razlog se namreč skriva v izpopolnjenih prezračevanih sistemih, ki omogočajo tudi vgradnjo fiksnih zasteklitev, pri katerih je profil oken skrit v steno in ne ovira pogleda navzven.