Zanimivosti

Kljub skrbnemu čiščenju so na ogledalu vidni risi

Z.F.
18. 3. 2021, 21.20
Deli članek:

Se tudi vi neprestano zgražate nad stanjem ogledala, saj se ne glede na to, kako pogosto ga čistite, v njem vidijo lise? Kako odpraviti trdovratne ostanke zobne kreme in prstne odtise?

Dreamstime
Časopisni papir je odlično sredstvo za čiščenje, saj ne pušča madežev.
Namesto agresivnih čistil raje uporabite naravna čistila. Dovolj bo že mešanica vode in kisa. Trdovratne madeže pa odstranite z nekaj detergenta, vendar nikoli s hrapavimi krpami ali ostrimi predmeti. 

Če so ogledala nekoč veljala skoraj za prepovedana in prekleta, si danes življenja, ne da bi se zjutraj, predno se odpravimo novemu dnevu naproti, pogledali vanj, težko predstavljamo. Vsi se radi pogledamo vanj in se počutimo privlačne, urejene, a kaj ko bleščeč sijaj ogledala tako hitro izgine. Na njem se vse prehitro naberejo kapljice vode, ostanki zobne kreme in mila, prstni odtisi ... Če so v družini otroci, pa se na njih znajde tudi šminka. Kako jih pravilno očistiti?

Agresivna čistila niso rešitev

Najpogostejša pripomočka za čiščenje ogledal in stekel sta krpa in čistilo za steklo. Sicer gre za precej učinkovito rešitev, a okolju ne preveč prijazno, saj čistila po navadi vsebujejo amonijak ter anionske in ionske sestavine, ki našemu zdravju niso preveč naklonjeni. Če si želite zdravega načina čiščenja, ogledalo najprej očistite s krpo ter z njega odstranite trdne delce in morebitni prah. Nato pa se lotite čiščenja po principu naših babic. Zmečkajte časopisni papir in ga pomočite v vodo, ki ste ji dodali nekaj žlic kisa. Ogledalo na koncu zbrišite še s suhim časopisnim papirjem. Ta trik je še kako dobrodošel tudi pri čiščenju oken.

Ostanki lepila

Če ste pravkar kupili novo ogledalo, na katerem je nalepljena deklaracija ali pa so robove s sličicami oblepili otroci, potem vas čaka kar nekaj dela. Nikar se ne lotite odstranjevanja in čiščenja z ostrimi predmeti ali grobimi gobicami, saj boste poškodovali površino in naredili rise. Nalepko čim bolj zmočite z vodo in jo poskusite previdno odstraniti. Če postopek ne bo deloval, na mehko krpo nanesite nekaj rastlinskega olja, nato pa drgnite s krožnimi gibi. Začeli bodo nastajati svaljki, ki jih boste na koncu zlahka obrisali.