pomlad trka na vrata

Na plano so pokukali že prvi šparglji

Z.F.
20. 3. 2021, 16.55
Deli članek:

Kljub ohladitvi, ki nas je doletela minule dni, smo lahko predvsem na spletu že priča prvim špargljem, ki so zlasti na Primorskem že pokukali iz zemlje. Šparglji so izjemno okusni, priljubljeni pa tudi zaradi razstrupljevalnih in diuretičnih učinkov.

dreamstime
Šparglji ne potrebujejo posebne nege za vzgojo, treba je le upoštevati pravila pri pobiranju in paziti, da jih ne odberemo preveč.

Šparglji spadajo med prvo pomladno zelenjavo, ki nas preseneti na vrtu. Praviloma se njihova sezona nabiranja začne že v začetku marca, zato se vsi tisti, ki jih imajo posajene na vrtovih, z njimi že lahko razvajajo. Sezona nabiranja traja vse do sredine junija, največji razrast pa dosežejo v začetku maja. Če še nedolgo nazaj niso spadali med priljubljeno vrtno zelenjavo, po njih danes posegajo mnogi, saj so priljubljeni predvsem zaradi svojih razstrupljevalnih in diuretičnih učinkov na telo.

Kje jih lahko nabiramo

Če se niste odločili, da bi šparglje gojili na vrtu, se lahko ponje odpravite v gozd. Ti so seveda nekoliko tanjši, običajno tudi temnejših barv. Po navadi rastejo okoli divjih robid, prav tako med grmovjem, po obronkih gozdov, pod daljnovodi ter na požariščih. Največ jih boste našli na Primorskem.

Beluši ali šparglji

Šparglji so v zemljo zasidrani z olesenelo koreniko in debelimi koreninskimi vlakni. Če ste se jih odločili imeti na vrtu, bodo na začetku od vas zahtevali kar nekaj potrpežljivosti, saj prva tri leta ne rodijo oziroma izjemno slabo. Nato pa boste lahko v pridelku uživali vrsto let. Pa vendar, zakaj torej prihaja do različnega poimenovanja? O beluših govorimo, kadar poganjke zastiramo in jih vzgajamo pod zastirko. Kadar pa pridejo na svetlobo, ozelenijo, saj začne v njih nastajati klorofil, govorimo o špargljih.

Dreamstime
Pobrane šparglje očistimo in shranimo v hladilniku, zavite v mokro krpo, največ do štiri dni. Tako jim zagotovimo sočnost. Uporabimo zgolj dele, ki so mehki, trde zavržemo.

Vzgoja in pridelek

Na vrtu posajene poganjke pobiramo šele, ko začenjajo dosegati velikost nad deset centimetrov. A tudi takrat pazimo, da ne poberemo preveč. Nekaj vitic rastlin pustimo, da se razvijejo do popolne rasti. Tako utrjujemo korenine, ki na tak način povečujejo svojo rodnost za naslednje leto. Praviloma bi naj prvo leto pobiranja šparglje pobirali vsakih 14 dni. Naslednje leto v razmaku štiri do pet tednov in nato na osem tednov letno. Zato je pri gostejšem odbiranju treba vsako leto znova skrbeti za ponovne zasaditve.