Zanimivosti

Spanje in potapljanje z lečami škodujeta očem

T.D:
20. 3. 2021, 10.55
Deli članek:

Čeprav številnim slabovidnim olajšajo življenje, pa lahko nepravilno ali dolgotrajno nošenje leč privede do številnih očesnih obolenj.

Dreamstime
Leč nikoli ne nosite dlje, kot je priporočeno, saj tako izgubijo svoje lastnosti, kot je prepustnost za kisik in vodo, in lahko privedejo do pordelosti oči, vnetij in drugih okvar.
Kopanja in potapljanja s kontaktnimi lečami ne priporočamo zaradi povečane možnosti okužbe očesa z mikroorganizmi, ki so normalno prisotni v plavalnih vodah.

Pred vsakim rokovanjem z lečami, torej vstavljanjem ali odstranjevanjem, si je treba roke temeljito umiti. Nošnjo kontaktnih leč omejite v priporočene okvire: vsak dan bodite nekaj ur brez kontaktnih leč (ob vikendih tudi ves dan), vedno jih tudi odstranite pred spanjem. Uporabniki kontaktnih leč, ki jih ponoči ne odstranjujejo, so v mnogo večji nevarnosti, da se pri njih razvijejo nevarna vnetja roženice, kot tisti, ki ponoči leč ne nosijo.

Vlaženje leč

Uporabljajte samo sveže raztopine, ki jim ni potekel rok trajanja. Leč nikoli ne hranite le v fiziološki raztopini, saj jih ta ne ščiti pred onesnaženjem in bi tako shranjene leče lahko povzročile vnetje oči. Leč nikoli ne vlažite z vodo iz pipe ali s čimerkoli drugim kot le s priporočeno raztopino. Raztopine, v kateri so shranjene leče, ne uporabljajte večkrat. Ker se v posodici za leče nabirajo bakterije, jo po vsaki uporabi izpraznite, splaknite s svežo raztopino in pustite, da se na zraku posuši.

Kdaj leč ni priporočljivo nositi?

Nošnjo kontaktnih leč očesni zdravniki odsvetujejo pri infekcijskih obolenjih očesa, saj kontaktne leče ustvarjajo pogoje za razvoj in razmnoževanje mikroorganizmov, na ta način pa poslabšujejo stanje in otežujejo zdravljenje. Prav tako pri nekaterih obolenjih površine očesa, kot je na primer sindrom suhega očesa, lahko nošnja kontaktnih leč poslabša stanje, ojača simptome.

Težave kar naenkrat?

Kontaktne leče imajo na oči tudi negativne učinke, ki naraščajo s trajanjem nošnje kontaktnih leč. Glavni razlog je motena oskrba roženice s kisikom, ki ga sicer dobiva iz zraka, če pa je oko prekrito s kontaktno lečo, je to prehranjevanje oteženo in roženica začne otekati. Da bi se izboljšala oskrba s kisikom, začno s periferije v roženico vraščati žile, prihaja do okvar notranje plasti roženice in vse to skupaj oslabi obrambno sposobnost roženice ter poveča možnost obolenj, ki pomenijo prenehanje nošnje kontaktnih leč.