Samoamputacija

VIDEO: Najprej se obglavijo, nato se glava sama plazi naprej in ustvari novo telo!

R.T.
8. 3. 2021, 20.11
Posodobljeno: 8. 3. 2021, 20.17
Deli članek:

Živalski svet vedno znova preseneča. Regeneracija posameznih telesnih delov sicer ni nekaj novega, to sposobnost imajo številne živalske vrste, a sta ti dve vrsti morskih lazarjev iz klada z latinskim imenom sacoglossa veščino prignali do skrajnosti.

YouTube
Kaj bo s telesom, če ima glavo.

Polži vrste Elysia cf. marginata in E. atroviridis se lahko namreč obglavijo, od vratu »navzdol« pa jim nato zraste novo telo, vključno s povsem funkcionalnimi notranjimi organi. Odvržen trup seveda odmre. Sposobnost teh polžev proučujeta biologinji Sayaka Mitoh in Yoichi Yusa z japonske univerze za ženske v Nari. Doslej jima še ni uspelo ugotoviti, kako je tem polžem uspelo razviti to sposobnost, a domnevata, da se na tak način znebijo zajedavcev, ki ovirajo njihovo reprodukcijo.

V laboratoriju, kjer sicer proučujejo njihove celotne življenske cikle, so do odkritja prišli povsem naključno. Mitohova je nekega dne med proučevanjem enega od polžev opazila, da se je samoamputiral. Avtotomija oziroma samoaputacija je sicer najbolj poznana pri kuščarjih, a se ti na tak način znebijo zgolj repa. V tem primeru se je od glave, ki se je brez srca in drugih pomembnih organov še naprej plazila po površini, ločil celoten trup. Prepričani so bili, da bo odmrla tudi glava, a jih je polž še enkrat šokiral, ko se je od vratu »navzdol« regeneriral celoten trup.

Zadevo so nato opazovali podrobneje in ugotovili, da glave mladih polžev začnejo uživati hrano, rana na vratu pa se v nekaj dneh zaceli. Po le enem tednu se začne razvijati oziroma rasti novo srce, po treh tednih pa ima polž že novo telo. Starejši polži so bili pri tem manj uspešni. Po obglavljenju se je njihova glava še naprej plazila po površini, a se ni začela hraniti in je po približno desetih dneh umrla. Ugotovili so še, da so se samoamputirali samo tisti polži, ki so jih napadli zajedavci. Ne le to, v kolikor so bili zajedavci prisotni samo na manjšem delu telesa, so polži tisti del raje pojedli in zajedavce iztrebili, tisti manjši del telesa pa obnovili.