16-letnik s problemom

Vsakič, ko se je osmrkal, je po sobi močno zasmrdelo

S.R.
6. 3. 2021, 12.32
Posodobljeno: 6. 3. 2021, 13.26
Deli članek:

16-letni fant lahko zdaj znova normalno zadiha, a še nedolgo tega se je soočal z nerodnim problemom.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V Univerzitetnem kliničnem centru v San Antoniu v ameriški zvezni državi Teksas so nedavno sprejeli 16-letnega fanta z nadvse nenavadno težavo. Kot je pojasnil zdravnikom, ki so primer opisali v članku, objavljenem v znanstveni reviji JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery, je vsakič, ko se je osmrkal, sobo napolnil oster in izjemno neprijeten vonj.

Pri njih se sicer ni znašel prvič, leto dni pred tem je namreč zdravniško pomoč poiskal zaradi več let trajajočih težav z zamašenim nosom in izgubo vonja, sicer pa je bil povsem zdrav. Ni kadil ali užival alkohola, ni imel težav z vnetjem mandeljnev ali drugih zdravstvenih tegob, pestilo ga je le nekaj alergij. Po endoskopiji nosu, s katero niso odkrili nič zaskrbljujočega, so ga domov poslali z raztopino in pršilom za nos ter antihistaminiki. Dejali so mu, naj se pri njih znova zglasi čez nekaj tednov. Fant se je vrnil šele leto dni pozneje, tokrat z novim simptomom, neverjetnim smradom, ki ga je zaznal vsakič, ko se je osmrkal, zaznala pa ga je tudi njegova družina. Z njegovim zadahom je bilo sicer vse v najlepšem redu.

Kriv je bil tujek

Odgovor na zagonetko je podala šele računalniška tomografija, med katero so ugotovili, da se v njegovi nosni votlini nahaja kroglica z 9 milimetri premera, okoli katere se je nabral kalcij, ki je običajno posledica kroničnega vnetja, nekroze tkiva ali brazgotin. Zdravnikom je bilo nemudoma jasno, da gre za tujek, ki so ga nato odstranili z nežno drenažo. Izkazalo se je, da je vzrok njegovih težav krogla iz zračne pištole. Po pogovoru z družino so ugotovili, da se je nesreča z zračno pištolo zgodila, ko je imel osem ali devet let, krogla pa je vse od kritičnega dne počivala v njegovi nosni votlini. Ker takrat ni imel nobenih težav, je družina na dogodek pozabila.

Zaradi krogle, čez katero se je zaraslo zdravo tkivo in se je posledično uspešno upirala tudi kihanju, so se mu v nosu začeli nabirati sluz, bakterije in drugi tujki, ki jih je vdihnil. Zdaj lahko fant, ki na srečo ni staknil kakšne hujše okužbe, spet normalno zadiha, brez da bi s smrkanjem zasmradil celotno sobo.

JAMA network/American Medical Association
Vzrok so odkrili z računalniško tomografijo.