Spontani splav

Ob izgubi nerojenega otroka žaluje tudi oče

T.D.
6. 3. 2021, 13.04
Deli članek:

Ženska se ob izgubi nerojenega otroka sooča z občutkom globoke bolečine, žalosti in praznine. Pogost je tudi občutek krivde – veliko žensk se sprašuje, ali so kaj naredile narobe.

Dreamstime
Z bolečino ob izgubi nerojenega otroka se vsaka ženska in vsak par spopada na svoj način

Je bila vzrok težka nakupovalna vrečka? Ne! Nosečnost se skoraj nikoli ne prekine zaradi vaše krivde. In po enem spontanem splavu imate kar 70 odstotkov možnosti, da bo vaša naslednja nosečnost normalna. Še več, tudi pri ženskah, ki imajo dva ali več tako imenovanih ponavljajočih se splavov, takšnih je od enega do dva odstotka, večinoma uspešno odkrijejo vzrok zanje in predpišejo ustrezno zdravljenje, tako da se nosečnost nazadnje vendarle konča z otroškim jokom.

Opora in razumevanje

Z bolečino ob izgubi nerojenega otroka se vsaka ženska oziroma vsak par spopada na svoj način. Pomembno je, da si ženska ob izgubi nerojenega ali mrtvorojenega otroka dovoli žalovati na kognitivni, čustveni, telesni in vedenjski ravni. Pri tem ji je v veliko pomoč, če lahko o svoji izgubi govori z nekom, ki ji nudi čustveno oporo, bližino, jo razume, podpira in z njo sočustvuje. Najpogosteje je to njen partner, ki prav tako občuti izgubo, čeprav na drugačen način. V tej bolečini izgube se partnerja lahko znova najdeta in še močneje povežeta.

Žalujejo tudi moški

Partnerji so prav tako soočeni s tem, da so utrpeli izgubo, izgubo otroka. Nanje hitro pozabimo, ker predvidevamo, da niso tako udeleženi v tej izgubi. Vendar ni tako. Če beremo ali poslušamo pričevanja očetov, izguba nanje prav tako vpliva na vseh nivojih življenja. Tudi očetje se sprašujejo o vzroku, zakaj se jima je to zgodilo, zato je tudi zanje zelo pomembno sprejemanje in ovrednotenje dogodka, enako kot pri materah.

Pomemben je čas

Čas za žalovanje je tisti čas, ki si ga morata starša nujno podariti. Pomembno je, da si vzameta čas za proces predelave in ovrednotenje bolečine, ki jo občutita. Starši nikoli rojenih otrok lahko svojega otroka poimenujejo, mu napišejo pismo. S temi dejanji dajo priznanje, da je otrok obstajal. Nekateri starši se od nerojenega otroka obredno poslovijo. Mnogi poiščejo pomoč tudi v podporni ali terapevtski skupini, kjer lahko gredo skozi proces žalovanja v varnem in sočutnem okolju, ob opori oseb, ki so doživele podobno izgubo.

***POUDAREK: V bolečini izgube se partnerja lahko znova najdeta in še močneje povežeta. CITAT: Čas za žalovanje je tisti čas, ki si ga morata starša nujno podariti. PPS: Z bolečino ob izgubi nerojenega otroka se vsaka ženska oziroma vsak par spopada na svoj način. (FOTO: Dreamstime) ŠTEVILKA: 70 odstotkov možnosti imate, da bo vaša naslednja nosečnost normalna, tudi po enem splavu. RDEČ OKVIR: ŽALUJOČI OČETJE Partnerji so prav tako soočeni s tem, da so utrpeli izgubo, izgubo otroka. Nanje hitro pozabimo, ker predvidevamo, da niso tako udeleženi v tej izgubi. Vendar ni tako. SIV OKVIR: Zdravljenje bolečine POMEN SLOVESA Starši nikoli rojenih otrok lahko svojega otroka poimenujejo, mu napišejo pismo. Nekateri starši se od nerojenega otroka obredno poslovijo.***