NE ŽE SPET

Kako odpraviti neprijeten vonj urina hišnih ljubljenčkov

Z.F.
6. 3. 2021, 12.05
Posodobljeno: 6. 3. 2021, 16.10
Deli članek:

Le kdo si danes še predstavlja svoj dom brez hišnih ljubljenčkov? Puhaste kepice, ki nam že na vse zgodaj polepšajo jutro, in kužki, ki nas svojim laježem še v tako turobnem vremenu prepričajo vsaj na manjši krog okoli doma. A tu in tam se zgodi nesreča. Kako očistiti urin?

Dreamstime
Pripravite hladno raztopino, v kateri se je kalijev permanganat dobro raztopil. Na ta način lahko odstranite neprijetne vonje s tal ali linoleja.

Predvsem mačke so tiste, ki rade označujejo okolje in prostor okoli sebe. Vonj mačkam predstavlja zemljevid, ki je za nas ljudi na srečo brez vonja. A včasih se zgodi, da se mačke lotijo označevanja domačega revirja tudi znotraj doma. Za primerne kotičke izberejo lončnice, preprogo, kavč, oblačila, avtomobil … Pred dnevi se je tako na naše uredništvo obrnila bralka, ki jo zanima, kako se znebiti neprijetnih vonjav, zato smo zadevo seveda »detektivsko« preučili.  Včasih pa se težava zgodi tudi kužkom, kjer je sicer lužo precej lažje obrisati in očistiti.

Mačka je označila oblačila

Če se je gospodarica vašega doma odločila, da bo za skrivni kotiček izbrala omaro, vam je precej zagodla. Prva rešitev, ki jo lahko izberete, je, da omaro vestno zapirate in ji preprečite vhod. Tako boste preprečili, da bi bila vaša oblačila polna dlak, pa tudi ostale umazanije, ki se je oprijela tačk ali dlake. Če se je odločila, da bo prostor označila, pa bo treba precej zavihati rokave. Najbolje bo, da vsa oblačila operete. V pomoč vam bo kombinacija čistila z encimi in navadnega detergenta za pralni stroj. Če kljub omenjeni kombinaciji vonj še naprej ostaja na oblačilih, uporabite še kombinacijo kisa in detergenta. Brez skrbi, kis ne bo pustil vonja, a bo dezinficiral tako vonj kot oblačila.

Madeži na steni ali pohištvu

Če se je lastnik košatega repa odločil, da bo označil del stene ali pohištva, ukrepajte, ko opazite madež, še najbolje takoj, ko se zgodi. Lastniki mačk in psov navajajo kot idealno rešitev tudi vodko. Pravijo, da velja za enega najboljših orodij, ki pomaga očistiti katerokoli površino, učinkovit pa naj bi bil celo pri zatiranju madežev. Kaj je treba storiti? Mesto, kjer je mačka oziroma pes pustil svoj pečat, čim prej popršite z vodko in nato močno zdrgnite ali obrišite s papirnatimi brisačami. Tako bo ostal le še vonj po alkoholu, ki ga boste veliko lažje odstranili.