POD DROBNOGLEDOM

Ali lahko papir za peko uporabimo večkrat?

Z.F.
1. 3. 2021, 21.25
Deli članek:

Če smo še pred dobrima dvema desetletjema le redko našli v predalih gospodinj papir za peko, je danes povsem samoumeven in skoraj obvezen pripomoček vsake uspešne kuharice. Kako je sploh izdelan in koliko temperature prenese?

Dreamstime
Ne glede na to, ali je papir bel ali rjav, je varen za uporabo.

Papir za peko je naveden skoraj pri vsakem pekarskem receptu in ga imamo kot mnogo drugih stvari (mešalnik, tehtnica) za samoumevnega. Pa vendar se poraja vprašanje; iz česa je izdelan, je varen za uporabo? Ga lahko uporabimo večkrat?

Iz česa je narejen

Če pregledamo embalažo in iščemo podatek, iz česa je narejen papir za peko, najdemo sicer naslednji podatek: »Papir za peko je obojestransko uporaben in je odlična podlaga za pečenje peciva, pice, krompirčka, kolačev, zavitkov, pripravljenih v pečici ali mikrovalovni pečici. Papir je izdelan na osnovi naravnih vlaken, ki izvirajo iz trajno obnovljivih in kontrolirano pridelanih virov. Obstojen je do temperature 220 stopinj Celzija.« Gre za podatek, ki ga najdemo na papirju za peko v listih podjetja Alu Fix. Medtem pa tega podatka pri proizvajalcu Tandil ne najdemo.

Dreamstime
Papir za peko je praviloma pripravljen iz celuloze in kontrolirano pridelanih virov.

Pogosto se pojavljajo tudi vprašanja, ali izbrati bel papir ali rjav. Kot navajajo, sta tako bel kot rjav papir povsem varna za uporabo. Oba izdelka sta praviloma narejena iz celuloze, ki je osnovna surovina pri pripravi papirja za peko in je kot taka popolnoma varna in neškodljiva. Tudi če boste izbrali bel papir za peko, ste lahko povsem mirni, saj gre za beljenje s kisikom po posebnem postopku, medtem ko je uporaba klora strogo prepovedana z zakonodajo. Kot navajajo strokovnjaki, strukturnih razlik med belim in rjavim papirjem ni, prav tako mora papir izpolnjevati strogo predpisane zahteve. Po podatkih na embalaži je odporen proti vročini do 220 stopinj Celzija.

Francoska različica zapisa vsebuje podatek o žveplu

Če preverimo zapis papirja za peko v francoskem jeziku, ugotovimo, da papirju pravijo »papier sulfurise predecoupe«, kar po prvih napovedih ne obeta nič dobrega. A v resnici ne govorimo o ničemer zloveščem. Gre za postopek priprave in predelave papirja. Celulozo namreč najprej obdelajo z eno od dveh žveplovih kislin, ki preprečujeta popuščanje snovi. To nato odplaknejo in celulozo obdelujejo naprej s spremenjenimi lastnostmi, ki omogočajo uporabo pri peki, medtem ko ta papir ni primeren za tiskanje knjig ali časopisov.