V harmoniji z naravo, a za vrtoglavo ceno

FOTO: To sta najdražja vrtova na svetu

Sara Štrk
28. 2. 2021, 16.19
Posodobljeno: 28. 2. 2021, 16.23
Deli članek:

Marsikdo ob omembi vrta najprej pomisli na sprostitev v naravi, le redkokdo pa na prestiž in diamante. No, če ste mislili, da se narava in luksuz ne povezujeta, se motite. Koliko sta torej vredna najdražja vrtova na svetu in zakaj lahko govorimo o milijonskih zneskih?

The most expensive
Ace of Diamonds vrt

1. Vrt Leonardslee – 6.000.000 evrov

Leonardslee Garden v Zahodnem Sussexu je čudovita nepremičnina, velika kar 225 hektarjev, polna čudovitih cvetličnih vrtov, jezer, slapov, edinstvenih dreves in redkih (ter zagotovo tudi dragih) vrst rastlin. Vrtovi so napolnjeni z rododendroni, kamelijami, magnolijami in azalejami. Poleg več oskrbnikov za vrt skrbi več kot 40 pritlikavih kengurujev, ki se prehranjujejo s plevelom. Vrt v lasti družine Loder je bil za javnost odprt kar 101 leto, to pa se je spremenilo, ko so ga leta 2010 za šest milijonov evrov prodali anonimnemu kupcu. Javni dostop do čudovitega vrta je bil takrat ukinjen. Z letom 2017 je vrt ponovno dobil novega lastnika, ta pa ga je uredil in znova odprl za javnost. Če torej načrtujete izlet v Anglijo, lahko tam obiščete drugi najdražji vrt na svetu.

The most expensive
Leonardslee vrt

2. Vrt Ace of Diamonds – 35.000.000 evrov

Razstava cvetlic Chelsea, ki jo vsako leto organizira britansko kraljevo hortikulturno društvo, je ena izmed najbolj znanih svetovnih vrtnarskih prireditev. Nekaj dni v maju so na območju kraljeve bolnišnice Chelsea na ogled nekateri najbolj neverjetni cvetlični in zelenjavni vrtovi ter drevesni eksponati. Razstava leta 2010 pa je bila zagotovo ena izmed najodmevnejših, saj je vključevala najdražji vrt na svetu. Vrt Ace of Diamonds, ki ga je zasnoval priznani krajinski vrtnar David Domoney, je bil popolna fuzija narave in dragocenih draguljev. Tisti, ki so se sprehodili skozenj, so lahko opazovali redke rastline, med njimi pa so bili nameščeni pravi diamanti v skupni vrednosti 20 milijonov evrov. Na vrtu je bilo prisotnih tudi več deset varnostnikov, ki so 24 ur na dan skrbeli, da obiskovalci hitrih prstov ne bi izmaknili kakšnega diamanta.

The most expensive
Ace of Diamonds vrt