ZAVIHAJMO ROKAVE

Najboljša strategija za prvo spomladansko čiščenje doma

Z.F.
26. 2. 2021, 21.33
Posodobljeno: 26. 2. 2021, 21.33
Deli članek:

Čeprav bomo na koledarsko pomlad čakali še slab mesec, pa vendarle že vse diši po pomladi, ki jo narekujejo skoraj že poletne temperature. Da bi pomladno svežino občutili znotraj doma, je čas, da svež veter in sonce zavejeta tudi skozi naše prostore.

Profimedia
Spomladanskega čiščenja se lotite sistematično in z dobro voljo

Čeprav je čiščenje doma precej naporno in neljubo opravilo, pa od časa do časa celo paše. Strokovnjaki celo trdijo, da s čiščenjem doma čistimo svojo dušo in da čiščenje vsakega prostora posebej narekuje, s čim imamo opraviti oziroma kakšne težave nas pestijo. Ne glede na vse napovedi in narekovanja, je dom pač treba očistiti, ne glede na to, ali nas kaj pesti ali ne. A kako se lotiti, da bomo čim bolj učinkoviti?

Vzemite si čas

Prvo pravilo učinkovitega čiščenja je, da čistite takrat, ko ste res pripravljeni. Brez prisile in slabe volje. Čistite torej, ko imate čas, in čiščenje po svoje spremenite v zabavo. Če se boste čiščenja lotili impulzivno, z željo, da boste čim hitreje dosegli konec, ne boste najbolj zadovoljni z rezultatom. Naredite si načrt, kaj želite počistiti in v kolikšnem času želite končati, ob tem pa ne pozabite na dobro glasbo, odprite okna in preprosto uživajte v objemu svojega doma.

En prostor na enkrat

Zlasti prvo spomladansko čiščenje je lahko precej obsežen projekt, zato je pomembno, da se čiščenja lotite sistematično, kar pomeni prostor za prostorom. Kakšno zaporedje boste izbrali, je odvisno od vas. Čeprav nekatera priporočila velevajo, da se dela lotite od najbolj umazanega prostora, ki ga najmanj želite čistiti, do tistega, v katerem bo pospravljanje hitro končano.

Pripravite bojno opremo

Seveda ne bo pravega čiščenja brez prave opreme. Zato razmislite, kaj vse potrebujete. Osnovna oprema, ki vam bo zagotovo v pomoč, so primerna čistila, vpojne krpe, krpe iz mikrovlaken, papirnate brisače, metla, omelo in čistilec za mokro brisanje tal. Seveda je skoraj nujen pripomoček tudi sesalec, ki bo pospešil čiščenje in hitro opravil s pajčevinami po kotih. 

Prevetrite omare

Morda še preden se lotite čiščenja, prevetrite predale in omare. Stvarem, ki jih že dolgo ne potrebujete več in so tam samo zato, ker so, se odpovejte. Dobro ohranjene stvari lahko podarite ali prodate, medtem ko tiste, ki niso več primerne za nadaljnjo rabo, zavrzite. Morda razmislite tudi o novi organizaciji omar ter polic. In še koristen nasvet. Oblačila in predmete, ki jih pogosto uporabljate, premaknite na police, ki so vam pri roki, medtem ko tiste, ki jih le občasno potrebujete, premaknite višje ali spravite pod posteljo.