Vrtna opravila

Čas je za pripravo prvih sadik zelenjave

Z.F.
28. 2. 2021, 13.13
Posodobljeno: 28. 2. 2021, 13.33
Deli članek:

Skoraj pomladne temperature, ki so nas presenetile ob koncu februarja, so pridne vrtičkarje že pregnale v urejanje vrta in okolice. S čim lahko začnemo in s čim je dobro še počakati?

Dreamstime
Februar je mesec setev v notranjih prostorih, kjer na toplo sejemo zelenjavo za kasnejše presajanje na vrt.

Kljub temu, da je po koledarskem letu še zmeraj zima, nas spomladanske temperature nikakor ne puščajo ravnodušnih. Tudi temperature ponoči so se dvignile nad ničlo, zato lahko v tem času naredite vse tisto, česar v lanski jeseni niste. Denimo prekopljete vrt, poskrbite za kompost, obrežete grmovnice ... Stari vrtičkarji, ki imajo vrtove že več let, zagotovo vedo, katera opravila so v tem času primerna. Medtem ko tisti, ki se z vrtom šele srečujejo, verjetno tavajo nekoliko v temi. A ne pozabite, zabavno je imeti vrt in še kako prijetno uživati v sadovih dela, čeprav se zmeraj ne konča tako, kot bi si želeli.

Za začetek kakovostna semena

Da bi si zagotovili kar se da kakovosten pridelek, potrebujemo za začetek dobra semena. Če jih nimate, se ponje odpravite v najbližji vrtni center, prav tako jih boste našli v bolje založenih trgovinah. Kakšna so kakovostna semena? Najbolje bo, če boste kupovali slovenske sorte in vrste, saj vam bodo zagotavljale uspešno rast in razvoj že zaradi prilagodljivosti okoljskim razmeram in tlom. Pri nakupu pazite torej, od kod prihaja seme, na leto pridelave in čas njegove kaljivosti.

Zdaj, ko ste kupili semena, je čas, da preverite, ali je treba vzgojiti sadike v notranjih prostorih ali jih boste vzgojili na vrtu. Če jih boste vzgojili v notranjih prostorih, pomislite, kdaj jih boste lahko posadili na vrt oziroma na prosto in ali imate zanje dovolj prostora. Zato ne hitite preveč. V tabeli na hrbtni strani zavojčka preverite, kako dolgo seme kali, pri čemer imejte v mislih, da majhna semena običajno kalijo dlje. Razmislite tudi, ali bodo semena oziroma sadike še nekaj časa v rastlinjaku, kjer jih boste zaščitili pred zunanjimi vplivi.

Temperatura tal

Kdaj lahko začnete saditi in sejati zunaj, je odvisno od temperature tal. Za kaljenje in gojenje zgodnjespomladanskih sort zelenjave, kot so solata, grah, bob, bo zadostovala že temperatura tal nad pet stopinj Celzija, medtem ko je zračna temperatura za kalitev večine semen okoli 20 stopinj. Zdaj je primeren čas za setev paprike, čilija, pa tudi paradižnika v korita, ki jih boste postavili na okna in si pripravili sadike. Te pa boste šele po dobrih treh do štirih tednih presadili na prosto oziroma nekoliko prej v rastlinjake.