Lepotni nasveti

Dolgi nohti, bujni lasje in goste trepalnice za vse

T.D.
28. 2. 2021, 10.06
Deli članek:

Predstavnice nežnejšega spola pri lepoti očitno cenimo predvsem dolžino. Dolgi nohti, dolge trepalnice, dolgi lasje …

Dreamstime
Fotografija je simbolična.

A včasih narava ni prav radodarna in nas za marsikaj od tega prikrajša. K sreči nam lepotna industrija ponuja odlično rešitev: podaljške! Oglejmo si, v katerih primerih nas lahko rešijo in kdaj se jim je bolje odreči.

Lasje

Lasni podaljški ne prispevajo le k dolžini, z njimi lahko pričeski dodate tudi volumen, kar je idealno pri tankih laseh. Potrebujete le nekaj centimetrov svojih las in že se lahko odločite za podaljške. Podaljške lahko frizer v lase vplete, prilepi ali jih pripne. Proces dodajanja podaljškov ni boleč.

Na kaj paziti

Obstaja nekaj pomembnih vprašanj, ki si jih morate zastaviti pred posegom. Iz česa so narejeni podaljški? Lahko so sintetični ali stoodstotno naravni človeški lasje (človeški lasje so dražji od sintetičnih). Kako bodo podaljški nameščeni in odstranjeni? Kolikšno škodo lahko napravijo naravnim lasem?

Čemu se izogniti

Najpomembnejše je, da se izognete podaljškom, ki so težji od vaših naravnih las. Če so podaljški pretežki, poškodujejo naravne lase (ti morajo biti dovolj dolgi in zdravi, da prenesejo pritisk). Iščite takšne, ki so po debelini in obliki podobni vašim lasem.

Kako jih vzdržujemo

Lasni podaljški zahtevajo veliko nege in vzdrževanja. Seveda je nanje treba paziti ter približno na štiri do šest tednov obiskovati salon. Podaljški iz človeških las zahtevajo takšno nego kot naravni lasje, le da bodite z njimi še malce nežnejši. Uporabljajte posebno krtačo za podaljške, da jih ne poškodujete. Pri umivanju je priporočljivo uporabljati nežen šampon in hladnejšo vodo. Nežen balzam bo preprečil razmršenost lasnih podaljškov in jih ohranjal prožne. Za čez noč si lase spnite v čop ali jih spletite v kito, da se izognete vozlom.

Trepalnice

Umetno podaljšane trepalnice so idealne za tiste, ki želijo povečati dolžino in volumen naravnih trepalnic in se s tem izogniti stalni uporabi maskare. Imajo pa umetne trepalnice tudi slabosti, ki jih je dobro poznati.

Prednosti

Raznolikost: Na voljo so v različnih dolžinah in barvah ter učinkujejo naravno. Z njimi lahko čudovito poudarite naravno lepoto.

Dolgotrajnost: Umetno podaljšane trepalnice zdržijo od nekaj tednov do nekaj mesecev, zato so primerne za ženske, ki jim primanjkuje časa za ličenje.

Enostavnost: Podaljšane trepalnice ne zahtevajo nobenega dodatnega ličenja. So tudi boljša izbira kot umetne trepalnice, saj je slednje treba nanašati in odstranjevati vsak dan, pri čemer lahko poškodujete tudi veliko naravnih trepalnic.

Slabosti

Nanos: Pripravite se, da boste kar nekaj časa preživeli v salonu. Sam postopek traja do dve uri, lahko je tudi precej neudoben, saj morate biti pri miru in imeti oči zaprte.

Vzdrževanje: Profesionalno nameščeni podaljški trepalnic zahtevajo popravek vsakih šest do osem tednov (še bolje na štiri tedne) in določeno količino nege. Uporabljati morate le vodoodporno maskaro, vendar nikakor ne na korenu trepalnic, saj se te lahko sprimejo v grude; izogibati se je treba kozmetičnim izdelkom na osnovi olj, saj lahko ta raztopijo vezivo, s katerim so trepalnice pritrjene. Prav tako si ne smete mencati oči.

Nohti

Na voljo sta dve možnosti, in sicer akrilni ali gelirani nohti, vsaka ima svoje prednosti in slabosti. Obe vrsti umetnih nohtov dajeta podoben rezultat. Lahko podaljšajo kratke nohte, jih okrepijo ter dajo prstom videz, da so daljši in bolj elegantni.

Akrilni nohti

Prednosti: Akrilne nohte izberite, če imate takšno delo, da so nohti bolj izpostavljeni. Akrilni nohti so zelo močni, robustni. Če jih pravilno negujemo, lahko trajajo zelo dolgo. Odstranitev akrilnih nohtov je preprosta, vendar jo mora opraviti strokovnjak. Nanos akrilnih nohtov je cenejši od geliranih.

Slabosti: Lahko poškodujejo nohtno posteljico, kjer so odlične razmere za razrast bakterij in glivic. Videti so manj naravni, zlasti če niso strokovno pritrjeni. Nanos vključuje močne kemikalije in hlape – nosečnice naj ne bi nosile akrilnih nohtov.

Gelirani nohti

Prednosti: Gelirani nohti so morda malo manj odporni od akrilnih, vendar bolj naravnega videza. V gelu ni kemikalij in hlapov, zato so varnejši za zdravje, bolj ekološki.

Slabosti: Večina geliranih nohtov zahteva UV-svetlobo za popravilo poškodb, zato tega praviloma ne moremo početi doma. Pri odstranjevanju jih je pogosto treba odpiliti stran (ob nepravilno izvedenem brušenju se lahko poškoduje povrhnjica naravnega nohta), čeprav obstajajo že tudi sredstva, ki gel raztopijo.