RAZVOJ GOVORA

Jezika se že zelo zgodaj učijo le s poslušanjem!

T.D.
21. 2. 2021, 21.04
Deli članek:

Pogovarjati se je treba že z dojenčkom, čeprav se vam morda zdi nesmiselno. Razvoj otrokovega govora je odvisen prav od tega, koliko in kako se boste pogovarjali z njim.

Dreamstime
V starševski šoli svetujejo, da se z otrokom pogovarjate že, ko je še v trebuhu.

Prepevanje pesmic, ki jih spremljajo ploskanje, tleskanje in poplesavanje, oponašanje živalskih glasov, pripovedovanje zgodb z glasovnim igranjem dialogov in ponavljanje vedno istih vzorcev vplivajo na razvoj otrokovega govora.

Eden boljših nasvetov, ki jih mamice in očki dobijo že na starševski šoli, je, da se začnite pogovarjati z dojenčkom, ko je ta še v trebuhu. In komunikacija naj se samo še okrepi, ko bo detece prijokalo na svet. Čeprav še ne bo znal nič povedati, vas bo poslušal. Razvoj otrokovega govora je odvisen prav od tega, koliko in kako se boste pogovarjali z njim.

Govor skozi igro

Ko je otrok še majhen, vključite v svoj govor čim več imitiranja – oponašajte različne glasove. Pazite le, da bo izgovarjava jasna, da bo otrok slišal cele besede, zlasti če mu pojete pesmice. Če boste ob tem ploskali ali migali, boste toliko bolj osrečili svojega malčka. Ker se otrok začne učiti govora že z rojstvom (posluša, spremlja, pomni), se pogovarjajte z njim tudi, ko kuhate, pospravljate ... Vsa opravila lahko komentirate, igrate vloge ...

Čivkanje, mukanje, kikirikanje ...

V knjižnici si izposodite živalske slikanice, ki se ob pritisku na gumb oglašajo. Nato tudi sami ponovite glasove. Otroka boste navdušili, če boste priredili domače gledališče – skoraj zagotovo imate doma kaj plišastih živali. Izmislite si scenarij in uprizorite igro, v kateri naj ne manjka oglašanja živali, s katerimi boste igrali. Otroci se s poslušanjem učijo – večkrat ko boste neki glas ponovili, bolj ga boste utrdili v otrokovi zavesti.

Sporočila morajo biti jasna in enoznačna

Meje začnemo starši postavljati z dnem, ko prinesemo otroka iz porodnišnice. Ko postane bolj dojemljiv in poslušen, je toliko bolj pomembno, da so mu naše smernice jasne in razumljive. Prav zato je pomembno, da so sporočila jasna, enoznačna in razumljiva – le tako bomo postavili trdne jezikovne temelje.