POMLAD PRED VRATI

Stopite hitreje, da hitreje stopite maščobe

T.D.
21. 2. 2021, 12.12
Posodobljeno: 21. 2. 2021, 21.03
Deli članek:

Nočete pokvarjene pomladi zaradi pretesnih kavbojk? Črn scenarij iz preteklih let se vam ne bo ponovil, če boste upoštevali nadvse preprosto pravilo strokovnjakov za hojo.

Dreamstime
Intervalna hoja po štirih tednih za petino zmanjša količino hormonov debelosti, torej tistih, ki skladiščijo maščobo.

Vsak dan pojdite na poljubno dolg sprehod in potem korakajte 45 sekund počasi, 15 sekund pa pospešeno. Lakota bo izpuhtela, mišice bodo zrasle, izgubili pa boste štiri kilograme na teden!

Za več mišic

Danny Dreyer, guru hoje, ki je čez lužo izdal uspešnico Chi hoja, razlaga, da se mora po hitri hoji telo še lep čas prilagajati na počasnejši ritem. To je pravzaprav za organizem tako težka naloga, da še celih 45 minut porablja maščobe oziroma kalorije, kot bi hodili s polno paro. Še več, telo se toliko časa prilagaja na počasnejšo hojo, da vi že spet začnete hitri interval, zato se shujševalni učinek akumulira. A tako, da se niti malo ne izčrpate. Če ne verjamete, naj vas spomnimo, da so tudi med tekači nadvse priljubljeni in zelo priporočljivi ravno intervalni teki, ko poljubno časa tečete pospešeno, potem pa upočasnite. Osebni trenerji pravijo, da s tem zanesljivo pridobite več mišic, predvsem pa lahko tečete ali v našem primeru hodite dlje, saj se sploh ne morete upehati. Zapišimo končno najpomembnejše: ko boste vadbo oziroma hojo končali, boste zaradi intervalnega treninga še tri ure pospešeno porabljali kalorije, kar je trikrat dlje kot po običajnem, enakomernem sprehodu! Ali z drugimi besedami – z intervalno hojo boste stopili do 900 odstotkov več maščobe!

Blokirajte skladiščenje maščobe

Angležem je uspelo dokazati, da intervalna hoja po štirih tednih za petino zmanjša količino hormonov debelosti, torej tistih, ki skladiščijo maščobo. Razlaga je preprosta in podobna zgornji – izmenična hoja pospešeno gradi mišice, tako zelo, da porabljajo veliko krvnega sladkorja. To pomeni, da organizem izloči manj inzulina, hormona, ki uskladišči neporabljen sladkor v obliki sala.

Avtomatično boste jedli manj

Nekoč so menili, da izčrpavajoča vadba prej vodi v kopičenje kilogramov kot v hujšanje, saj telo, da bi si opomoglo, sproži hudo lakoto. In res je tako. Vendar intervalna hoja še zdaleč ni naporna. Je zmerna, za vsako zmerno vadbo pa velja, da zniža raven hormona lakote, grelina. Posebna sestavina krvi, ki naravnost ubija apetit, pa naraste. Spremembe so tako drastične, da tisti, ki redno hodijo po takšnem programu, pojedo za petino manj!