ČILI JE PAPRIKA

S čilijem ogrejete telo in preženete bolezni

Z.F.
21. 2. 2021, 10.02
Posodobljeno: 21. 2. 2021, 13.42
Deli članek:

Tokrat beseda o čiliju, ki odlično pogreje, obenem pa poskrbi za pospešeno prebavo. Čili dokazano odžene tudi bolečino, prav tako odlično deluje kot naravni antibiotik in antiseptik.

Dreamstime
Čili bo s svojimi zdravilnimi učinkovinami spodbudil delovanje telesa in ga primerno okrepil.

Čili oziroma kajenska ali pekoča paprika je vsem dobro znana po svojem pekočem okusu, ki daje pristen okus zlasti mehiškim, pa tudi indijskim jedem. Nikakor ne smemo pozabiti tudi na kitajsko in japonsko kuhinjo. A tam ga ne uporabljajo zgolj v kulinariki, temveč tudi za spodbujanje prebave in lajšanje bolečin. Zato so zaslužne predvsem oljne spojine, ki jih imenujemo kapsaicinoidi.

Uporabljajte ga z občutkom

Skoraj zagotovo lahko rečemo, da je napak razširjena predstava o nevzdržni pekočini, ki jo predstavlja čili, saj če ga uporabljamo zmerno in pravilno, bo poskrbel zgolj za oplemenitenje arome in v jedi praviloma ne bo prevladoval. Sicer čili izvira iz vrste rastlin rodu Capiscum in je v sorodu s papriko, ki je pri nas bolj znana. A pri vsebnosti zdravilnih učinkovin je čili veliko bolj pomemben in čislan. Zato ga nikar ne izpuščajte iz receptov, temveč ga uporabljajte preudarno in se poskusite privaditi na njegov okus. Sveži čiliji bodo dobremu poznavalcu okusov in pristnemu gurmanu pričarali cel spekter okusov, ki jih v kulinariki izkoriščajo predvsem v deželah, kjer je čili doma, to je Latinska Amerika, Karibi ...

Čili bo pregnal bolečino

Ljudska medicina čili uporablja pri spodbujanju delovanja telesa in krepitvi. Prav tako ga uporabljajo kot naravni antibiotik in antiseptik. Njegova uporaba je večplastna. Lahko ga uporabljate tako zunanje kot v obliki raznih mazil, obkladkov, ali pa tudi notranje. Pri zunanjem nanosu je glavna sestavina kapsaicin, ki deluje učinkovito na odpravo bolečin. Pomagal bo pri bolečinah artritisa, pasovca, po operacijah ali pri bolečinah zaradi poškodb živčevja, ki jih povzroča sladkorna bolezen. Študije so potrdile tudi ugodno delovanje čilijevega mazila na srbenje pri luskavici. V pomoč naj bi bilo mazilo tudi ob razbolelosti in bolečini pri fobromialgiji. Občutljivost kože na čili je od posameznika do posameznika različna, zato mazilo preizkusite najprej na majhnem, še nebolečem predelu kože. Če se izkaže, da je učinkovito in ne povzroča neprijetnih posledic, ga lahko uporabljate tudi širše.