Faraon, ki je južnemu delu Egipta vladal pred 3576 leti, je umrl nasilne smrti. Vse kaže, da je šlo za obredno usmrtitev.

Egiptovski strokovnjaki so se s pomočjo CT slikanja mumije vladarja iz drugega vmesnega obdobja po imenu Sekenenre Tao, znanega tudi kot Pogumni, dokopali do novih podrobnosti v zvezi s poškodbami, ki so botrovale njegovi smrti.

Tao je najverjetneje bil usmrčen po tistem, ko je morala njegova vojska iz Teb premoč priznati severnjaškim silam Hiksom, ki jim je v tistem času vladal Apofis.

Glasne živali

Sekenenre Tao
Profimedia
Rane, ki jih je utrpel Sekenenre Tao

Spor naj bi se sicer vnel zaradi povodnih konj, ki so živeli v Tebah, a je Apofis terjal, da se črede zredči, saj da zaradi njihove glasnosti ne more spati. Sledila je vojna, Sekenenre Tao pa naj bi umrl z rokama, zavezana za hrbtom, saj na njih ni bilo poškodb. Morilcev naj bi bilo vsaj pet, vsak od njih pa naj bi vihtel drugačno orožje. Udarec s sekiro na licu je razkril njegove zobe, mu zlomil čeljust in ga poslal na tla; sledil je udarec, ki mu je poškodoval lobanjo; kopje ali bodalo mu je zadalo ureznino na desni strani čela, malce nad očesom; zaboden je bil tudi v vrat. Na kraju, kjer je omahnil, je moral ostati kar nekaj časa, saj se je njegovo truplo že začelo razkrajati. Balzamiranje temu primerno ni bilo opravljeno kot sicer.

Tao je v času smrti štel približno 40 let. A njegova smrt ni bila zaman. Njegov drugi sin in naslednik Ahmose I. je Hikse v Egiptu za vedno izkoreninil in ustanovil novo vladarsko dinastijo.