Vojna s Hiksi

Faraon obredno usmrčen zaradi glasnih povodnih konj

L.K.
17. 2. 2021, 11.27
Posodobljeno: 17. 2. 2021, 11.36
Deli članek:

Imel naj bi zvezane roke, ko se ga je lotilo vsaj pet napadalcev.

Profimedia
Deir el Bahari, kompleks pogrebnih templjev in grobnic, kjer je počival Sekenenre Tao

Faraon, ki je južnemu delu Egipta vladal pred 3576 leti, je umrl nasilne smrti. Vse kaže, da je šlo za obredno usmrtitev.

Egiptovski strokovnjaki so se s pomočjo CT slikanja mumije vladarja iz drugega vmesnega obdobja po imenu Sekenenre Tao, znanega tudi kot Pogumni, dokopali do novih podrobnosti v zvezi s poškodbami, ki so botrovale njegovi smrti.

Tao je najverjetneje bil usmrčen po tistem, ko je morala njegova vojska iz Teb premoč priznati severnjaškim silam Hiksom, ki jim je v tistem času vladal Apofis.

Glasne živali

Profimedia
Rane, ki jih je utrpel Sekenenre Tao

Spor naj bi se sicer vnel zaradi povodnih konj, ki so živeli v Tebah, a je Apofis terjal, da se črede zredči, saj da zaradi njihove glasnosti ne more spati. Sledila je vojna, Sekenenre Tao pa naj bi umrl z rokama, zavezana za hrbtom, saj na njih ni bilo poškodb. Morilcev naj bi bilo vsaj pet, vsak od njih pa naj bi vihtel drugačno orožje. Udarec s sekiro na licu je razkril njegove zobe, mu zlomil čeljust in ga poslal na tla; sledil je udarec, ki mu je poškodoval lobanjo; kopje ali bodalo mu je zadalo ureznino na desni strani čela, malce nad očesom; zaboden je bil tudi v vrat. Na kraju, kjer je omahnil, je moral ostati kar nekaj časa, saj se je njegovo truplo že začelo razkrajati. Balzamiranje temu primerno ni bilo opravljeno kot sicer.

Tao je v času smrti štel približno 40 let. A njegova smrt ni bila zaman. Njegov drugi sin in naslednik Ahmose I. je Hikse v Egiptu za vedno izkoreninil in ustanovil novo vladarsko dinastijo.