Zanimivosti

Razkužilo lahko uporabite še za kaj drugega kot zgolj razkuževanje rok

Z.F.
16. 2. 2021, 21.05
Deli članek:

Če smo se s sredstvi za razkuževanje rok še dobro leto nazaj srečevali zgolj v bolnišnicah, so danes stalnica vsakega doma, avtomobila, pisarne, trgovine ... A tako kot večina stvari niso koristna zgolj za razkuževanje rok, temveč tudi v obče.

Niko Časar
Razkužilo je primerno tudi za čiščenje pribora za ličenje, razkuževanje okrasnih loncev in odpravljanje trdovratnih madežev.

Če ste tudi vi eden izmed mnogih, ki so v začetku epidemije hiteli po litre razkužila, zdaj pa ne veste, kam bi jih postavili, saj se na njih nabira prah, imamo za vas pripravljenih precej uporabnih rešitev. Sredstva za razkuževanje so še kako uporabna v gospodinjstvu, pa tudi v obče, le poglejte.

Očistite pripomočke za ličenje

Kdaj ste nazadnje očistili pribor za ličenje, v katerem se znajdejo čopiči, gobice za nanos in toniranje ter drugi pripomočki? Pripor za ličenje bi bilo treba dobro očistiti vsaj enkrat mesečno, saj se na njem zbirajo tudi vse nečistoče z vaše kože, kar lahko na dolgi rok vodi v številne okužbe in prenose nevarnih bakterij. Zato vsaj enkrat mesečno pribor najprej dobro očistite z milnico, nato pa ga za nekaj minut potopite v razkužilo. Tako boste poskrbeli, da bo pribor zmeraj primeren za nanos ličil, ne da bi tvegali nevarno okužbo kože.

Očistite likalnik za lase

Se je na površini za likanje las nabrala hrapava prevleka, ki preprečuje, da bi lasje lepo drseli po sicer gladki površini? Potem je čas, da površino temeljito očistite. Hladni grelni površini očistite z gobico za odstranjevanje ličil, ki ste jo prepojili z razkužilom. Postopek ponavljajte, dokler ni odstranjena vsa umazanija.

Odstranite trdovratne madeže

Gre za precej pogost trik, ki ga uporabljajo tudi v čistilnicah. Trdovratne madeže pred pranjem prepojite z razkužilom in pustite učinkovati vsaj pet minut. Obrišite ostanek, nato pa oblačilo operite po navodilih proizvajalca.

Razkužite lonce sobnih rastlin

Razkužilo je še kako primerno za razkuževanje okrasnih loncev za sobne rastline. V že uporabljene in neočiščene lonce nikar ne presajajte sobnih rastlin, temveč jih predhodno primerno očistite in razkužite. Tako boste preprečili prenos bolezni in nevarnih obolenj na naslednje rastline. Lonce najprej dobro operite v milnici, nato pa tako notranjo površino kot tudi zunanjo dobro obrišite z razkužilom. Šele nato vanje presadite ali posadite nove rastline.

Odmrznite vetrobransko steklo

Hitra rešitev v mrzlih jutrih je razkužilo, ki ga v razmerju 2 : 1 razredčite z vodo in uporabite za odmrzovanje stekel.

Očistite zaslon telefona

Na zaslonu vašega mobilnega telefona se nabira umazanija z vaših rok in loj z vaše kože, zato ga občasno dobro obrišite z nekaj razkužila.