Zdravje

Z zdravimi jetri do več energije in manj kilogramov

A. Se.
8. 2. 2021, 00.04
Posodobljeno: 17. 3. 2021, 13.37
Deli članek:

Vsi smo že slišali, da so zdrava jetra zelo pomembna za naše zdravje in da moramo nanje paziti. Toda kako? To ve vse premalo ljudi, kar se kaže tudi v tem, da ima zamaščena jetra kar četrtina Slovencev. Jetra so s sodobnim načinom življenja zelo obremenjena, zato jim bi morali prav vsi nameniti podporo v obliki razstrupljanja vsaj enkrat na leto z najmanj trimesečnim tretmajem.

Jetra so najpomembnejši razstrupljevalni organ v telesu. Med drugim so filter med presnovnimi potmi in organi, izločajo strupe in odpadne snovi, nevtralizirajo strupe v telesu, skladiščijo hranilne snovi, varujejo naše telo pred bakterijami in virusi, sintetizirajo ogljikove hidrate, maščobe in beljakovine ter tvorijo vitamine A, D, K in druge. Skupaj so odogvorna za več kot 500 življenjsko pomembnih funkcij v telesu.

Najpogosteje se težave z jetri pojavijo v obliki zamaščenosti, do katere pride zaradi dolgotrajnega pretiranega uživanja alkohola, maščob in poživil, pa tudi dolgotrajnega jemanja zdravil in vnašanja večje količine kalorij, kot jih telo potrebuje. Še dodatno pa jetra obremenjujemo s stresom, ki se mu je v sodobnem času zelo težko izogniti, in strupi, ki jih v svoje telo vnesemo z dihanjem onesnaženega zraka. Zamaščenost jeter pa je zelo težko opaziti, saj se kaže v neznačilnih simptomih, kot so kronična utrujenost, nespečnost, glavoboli, čezmerna teža (predvsem nabiranje maščobe na trebuhu), akne, dermatitis, psihične bolezni (depresija, tesnobnost, panični napadi), avtoimunska obolenja, bolezni srca in ožilja ter diabetes. Jetra ne bolijo, zato nanje ob težavah navadno preprosto ne pomislimo.

Vendar se pogosto problem skriva prav tam. Za zdravje jeter je vsekakor pomemben zdrav življenjski slog z dovolj gibanja in zdravo prehrano, za njihovo optimalno delovanje pa strokovnjaki priporočajo tudi občasno razstrupljanje jeter na naraven način. Jetra za obnovo potrebujejo tri mesece, zato naj bo tudi razstrupljanje vsaj tako dolgo. Najbolje je, da ga opravimo vsaj enkrat na leto.

Roman nam je zaupal: »Zdaj vidim, da se da čisto drugače živeti. Razstrupljanje bom odslej opravil enkrat na leto.«

Razstrupljanje jetrom omogoči, da se prečistijo in si tako povrnejo njihovo polno funkcijo. To opazimo kot dvig energije, urejeno prebavo, zelo pogosto pa tudi kot zmanjšanje obsega pasu ter izgubo kilogramov. Pozitivne izkušnje z razstrupljanjem opisujejo tudi naši bralci Roman, Mojca in Damjana. »Po treh mesecih razstrupljanja lahko rečem, da se počutim občutno boljše. Napihnjenost je skoraj čisto izginila, tako da sem res zelo zadovoljna. Moja prebava je zdaj veliko bolj redna in urejena. Pozna se mi tudi pri spancu – ponoči spim in se ne zbujam več,« nam je povedala Mojca. Nad učinki razstrupljanja je navdušena tudi Damjana: »Moja prebava se je od razstrupljanja zelo izboljšala, je veliko bolj redna. Počutim se super in imam več energije, v kombinaciji z gibanjem in zdravo prehrano je šla tudi teža navzdol!« Roman pravi, da je zadovoljen z rezultati razstrupljanja, najbolj med njimi pa ga je razveselila številka na tehtnici – izgubil je že pet kilogramov: »Zelo sem zadovoljen z rezultati, zdaj vidim, da se da čisto drugače živeti. Razstrupljanje bom odslej opravil enkrat na leto.«

Damjana dodaja še: »Razstrupljanje bi priporočila vsem, ker je res super!« Ob tem pa moramo biti seveda previdni pri izbiri pravega izdelka za razstrupljanje; pomembno je, da izberemo izdelek preverjenega proizvajalca, ki je na trgu že dlje časa. S hitrimi rešitvami in raznimi detox čaji, ki jih navadno najdemo v oglasih na družbenih omrežjih, bomo le zapravljali čas in denar – kot smo že zapisali, se jetra ne obnovijo kar čez noč. Najbolje bo, da se po izdelek za razstrupljanje zato odpravimo v lekarno, če pa že kupujete po spletu, pa na spletni strani pobrskajte še za informacijami o verodostojnosti proizvajalca. Pozorni bodimo tudi na sestavine izdelkov za razstrupljanje; ti navadno vsebujejo izvlečke pegastega badlja, ki se že tradicionalno uporabljajo za obnovo jeter. Za res celovito podporo organizma ob razstrupljanju pa kakovostnejši pripravki vsebujejo še zdravilne učinkovine, kot sta na primer golostebelni sladki koren in indijska kosmulja, ki pripomorejo k zaščiti in regeneraciji jeter, obenem pa uredijo prebavo in tako posredno razbremenijo jetra pri njihovem delovanju. Kot so pokazale študije, pa poleg tega združevanje posameznih rastlinskih izvlečkov rezultira v boljšem delovanju, kot ga dosežejo posamezne učinkovine.