Molji

Kako se uspešno znebiti moljev?

Z.F.
20. 1. 2021, 21.36
Deli članek:

Kadar se v stanovanju pojavijo molji, katerikoli, ni prijetno. In ko jih opazimo, se jih moramo čim hitreje znebiti. Če imate drobne luknjice v oblačilih ali papirnatih vrečkah, ukrepajte!

Dreamstime
Kadar v hrani opazite ličinke, odrasle živali ali zgolj drobne nitke, jo takoj zavrzite.

Če se po stanovanju že sprehajajo majhne veščice ali so stvari preluknjane, je čas za alarm, saj so se skoraj zagotovo v omarah naselili molji. Kako lahko ukrepamo, da jih uspešno preženemo, in kaj naj naredimo, da jim preprečimo vstop v naš dom?

Iščejo hrano in topel dom

Molji se v naše domove naselijo predvsem zato, ker so ti zakladnica hrane. Naj gre za oblačila ali hrano, kakršno poznamo mi. Obe vrsti sta dobro prilagojeni življenju v bližini človeka, saj imajo najraje okolje, v katerem se temperatura giblje okrog 18 stopinj Celzija. Najprej po navadi opazimo odrasle osebke, a ti niso odločilni za škodo, pač pa njihove ličinke. A že ko opazimo odrasle osebke, je razlog za preplah. Odrasla samica lahko izleže tudi do 400 jajčec, iz katerih se nato razvijejo ličinke, ki se prehranjujejo z blagom, moko, suhim sadjem ali drugimi živili, ob zadostni količini hrane pa precej hitro preidejo v odraslo dobo in se nato še hitreje razmnožujejo.

Kuhinjski molji

Te najdemo predvsem v moki, zdrobu, polenti, kosmičih in še bi lahko naštevali. Ni nujno, da je za njihov obisk naših polic krivo slabo higiensko stanje, pač pa jih lahko v naš dom prinesemo tudi z izdelki iz trgovine. Da so se veselo naselili v vaši kuhinji, je dokaz, ko opazite v hrani nekakšne nitke, ki se vlečejo, ali pa skupke hrane. Takšen izdelek ni primeren za uporabo, zato ga zavrzite, prav tako vsa druga odprta živila oziroma tista, ki niso neprodušno zaprta v embalaži. Potem ko ste izločili vso kontaminirano hrano, je čas za temeljito čiščenje polic in omar. Moko, kosmiče, testenine in drugo podobno hrano pretresite v kozarce in jih dobro zaprite. Kuhinjske omare in police pa redno čistite in pazite, da na njih ne bo ostankov moke, kosmičev in drugih dobrot. Sproti pregledujte zalogo hrane in zavrzite vsa živila, ki jim je potekel rok, saj so se v njih najverjetneje že naselili molji. Odprta živila shranjujte v neprodušnih embalaži ali kozarcih ter jih raje kupujte sproti in po potrebi, da jih lahko sproti porabite.