Zanimivosti

S soljo nad rumene madeže na oblačilih

Z.F.
13. 1. 2021, 21.30
Deli članek:

Sol je zagotovo nepogrešljiva začimba in pripomoček, brez katerega si danes težko predstavljamo vsakdan; torej ne zgolj v kulinariki, temveč tudi v kozmetiki ter pri drugih gospodinjskih opravilih.

Dreamstime
Povrnite perilu belino na naraven način. sušenje perila pozimi: Ob uporabi soli perilo med sušenjem ne bo zamrznilo
Če ste se polili z vinom, oblačilo čim prej slecite in čez madež na debelo nasujte sol. Nato čez polijte vročo vodo in ponavljajte, dokler madež povsem na izgine.

Le kako bi danes skuhali juho ali pa si pripravili solato brez soli? Skoraj nepredstavljivo je življenje brez tega osnovnega živila, ki ga dnevno uporabljamo skoraj nevede in se njegovega pomena po navadi zavemo šele, ko ga zmanjka. A sol, kot smo že povedali, je nepogrešljiva tudi v kozmetiki, in sicer pri številnih kopelih, ki nam hitro razbremenijo telo, zmehčajo kožo in izboljšajo počutje, prav tako jo lahko uporabimo pri drugih gospodinjskih opravilih. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj odličnih trikov, v katerih sol v kombinaciji z nekaterimi drugimi sestavinami iz kuhinje odpravi nevšečnosti.

Beljenje porumenelih oblačil

Ali tudi vaša bela oblačila niso več tako bela kot takrat, ko ste jih kupili? Sicer obstajajo različna belila, a se jim želite izogniti zaradi številnih škodljivih kemikalij? Preizkusite tole rešitev. V topli vodi raztopite enako količino soli in sode bikarbone ter v mešanico namočite oblačilo, ki mu želite povrniti belino. Nato ga operite kot običajno. Nad rezultatom boste presenečeni.

##IMAGE-853721##

Sušenje oblačil v zimskih dneh

Pozimi je sušenje oblačil na zraku skoraj nemogoče, saj nizke temperature ne dovoljujejo, da bi se oblačila posušila, in če zamrznejo, tvegamo celo njihovo uničenje. A tudi tukaj lahko uberete enega od koristnih trikov, pri čemer boste tudi v hladnem vremenu lahko perilo posušili zunaj. V izplakovalni krog dodajte nekaj žličk soli; tako oblačila, ki jih boste obesili na zrak, ne bodo zamrznila. Prav tako v slano vodo namočite vrv za obešanje perila.

Robčki iz blaga

So tudi vaši robčki iz blaga polni madežev, ki pogosto tudi pri pranju pri najvišji temperaturi ne izginejo? Seveda je najlažja rešitev uporaba kemičnih čistil, a še prej raje preizkusite trik s soljo. Pred pranjem robčke namočite v slano vodo in pustite čez noč. Zjutraj jih operite kot po navadi. Tako se boste precej lažje znebili trdovratnih madežev.