Zemlja se okoli svoje osi ne vrti vedno enako hitro in lani se je premikala še hitreje kot po navadi. Leto je bilo tako krajše za 1,5 milisekunde. 2020 je imela tako 28 najkrajših dni od leta 1960. Najkrajši je bil 19. julij, ki je trajal 1,4 milisekunde manj kot normalnih 24 ur, piše na spletni strani TimeAndDate.com.

Astronomi pa pravijo, da se bo trend še nekaj časa nadaljeval in lahko se zgodi, da bodo dnevi v tem letu še krajši. V povprečju naj bi bili dnevi letos tako krajši za 0,05 milisekunde od povprečja. Nazadnje se je naš planet tako hitro sukal leta 1937.

Vsake toliko se sicer Zemlja malce upočasni. Odkar so znanstveniki sredi preteklega stoletja začeli meriti Zemljino rotacijo, so bili dnevi navadno za nekaj milisekund daljši od leta prej. Atomskim uram so zato morali sprogramirati tako imenovane prestopne sekunde. Od leta 1972 so jih dodali že 27. Od leta 2016 prestopnih sekund niso dodajali, če pa bo letošnje leto še krajše od preteklega pa bodo kakšno morali celo odvzeti.