Zanimivosti

Inčuni skrivajo zalogo maščobnih kislin omega 3

Z.F.
10. 1. 2021, 14.10
Deli članek:

Vam je od priprave tatarskega biftka ostalo še nekaj inčunov? Veste, da spadajo med najboljši naravnih vir maščobnih kislin omega 3? Iz njih pa lahko pripravite tudi pregrešno dobre jedi.

Dreamstime
Inčuni spadajo med modre ribe z veliko maščobnih kislin omega 3 ter vitaminoma A in D.

Inčuni spadajo med hrano, ki bi jo morali imeti skoraj vedno v hladilniku, saj v njih najdemo kar desetkrat več maščobnih kislin omega 3 kot denimo v tuni. Omega 3 so za naše zdravje pomembne predvsem zato, ker preprečujejo izgubo spomina, hkrati pa izboljšujejo razpoloženje. A inčuni so mnogo več kot to, saj v njih najdemo v zimskim mesecih še kako pomembna vitamina A in D, pa tudi precej kalcija, joda, fluora in selena. A žal je tako, da na njihov okus nismo preveč navajeni. Mnoge odvrnejo zaradi močnega morskega okusa, številne zaradi močnega okusa po slanem, medtem ko druge povsem obnorijo.

Na kaj pazimo pri izbiri

Kadar se odločimo za nakup inčunov, najprej preverimo, od kod prihajajo in kako so pripravljeni. Inčune najdemo v Mediteranu, pa tudi v Črnem morju, med najbolj cenovno ugodnimi so tisti v sončničnem olju, precej redkeje najdemo vložene v oljčnem olju, so pa ti nekoliko dražji. Če se na inčune še ne spoznate, za začetek izberite izkoščičene in oprane ter potopljene v olje.

Dreamstime
Pri nakupu inčunov bodite pozorni, da so v olju, in ne v slanici.

Kje in kako jih uporabljamo

Inčuni so seveda nepogrešljivi pri pripravi tatarskega biftka, a nikakor se tu njihova uporaba in priprava ne konča. Nepogrešljivi so pri pripravi francoske štruce, na pici, v slanih pitah in še bi lahko naštevali. Gremo po vrsti in od začetka. V Franciji vam bodo ob vinu pogosto postregli še svežo belo štruco, nekaj masla in inčune, kar velja za pozdrav iz kuhinje ali kot začetna jed. A brez skrbi, inčuni so še kako primerni tudi za pripravo krepkih jedi ali preprostih domačih namazov. Dovolj bo, če boste nekaj inčunov pomešali s čebulo, česnom, kaprami in paradižnikom ter tako pripravili odličen namaz, z nekaj več paradižnikove omake pa tudi odlično omako za testenine. Nikar jih ne pozabite pri oblaganju morskih pic ali pripravi okusnih morskih solat. Kuharski mojstri inčune uporabljajo tudi pri pripravi prelivov. Prav tak bi naj bil pravi cezarjev preliv, ki mora po navodilih vsebovati nekaj zmletih inčunov.