Zanimivosti

Se ponoči zbujate in čutite bolečine v telesu?

Z.F.
6. 1. 2021, 21.30
Deli članek:

Novo leto je postreglo tudi z novimi zaobljubami in željami po spremembah na bolje. Kakovosten in dober spanec je osnova za izboljšanje življenja. Zato vas sprašujemo: kdaj ste nazadnje zamenjali vzmetnico?

Dreamstime
Za dober spanec ni dovolj le dovoljšne število ur, temveč tudi dobri spalni pogoji.

Kakovostno in udobno spanje je eden ključnih pogojev, ki omogoča zdravo življenje, čeprav ga pogosto obravnavamo kot samoumevno. A številne študije so potrdile, da slab in nekakovosten spanec ter njegovo pomanjkanje vpliva na razvoj številnih kroničnih bolezni, prav tako je lahko vzrok za prekomerno telesno težo.

Prostor naj bo temen, hladen in tih

Še preden se osredotočimo na vzmetnice, se osredotočimo na prostor, v katerem spimo. Zelo pomembno je, da je prostor, v katerem spimo, temen, primerno ogret in tih. Primerna temperatura, ki nam zagotavlja optimalen spanec, se giblje med 16 in 18 stopinjami Celzija. Pomembno je tudi, da si pri spanju ustvarimo rutino, kar pomeni, da v posteljo ležemo zmeraj približno ob enakem času. Da bi kar hitro osvojili spalno kulturo, strokovnjaki priporočajo pred spanjem lahkotnejše branje ali izvajanje meditacije. Pomembno je, da se telo povsem sprosti. Izogibajte se napravam z ekrani, kot so televizija, telefon ali tablica. Svetloba, ki jo naprave oddajajo, telesu sporoča, da še ni čas za spanje, prav tako, če je le mogoče, iz prostora odstranite predmete, ki imajo sevajoče delovanje (telefonski signal).

Znaki, da je ležišče obrabljeno

Zdaj, ko vemo, kakšno je primerno okolje za dober spanec, se osredotočimo na ležišče. Dokazano ležišča menjavamo preredko, strokovnjaki namreč priporočajo, da je vzmetnice treba zamenjati vsaj vsakih sedem do 10 let, a praksa kaže, da jih v povprečju zamenjamo po 15 letih uporabe. Tako se na ležišča precej privadimo in jih pogosto ne krivimo za vzroke slabega spanca. Znaki, da naše ležišče ni primerno, so pogosto obračanje, zbujanje z bolečinami v telesu, vidna udrtina na vzmetnici, potenje, neprijeten vonj in spremenjena barva.