Oumuamua

Je bil nenavadni prišlek iz vesolja, ki nas je obiskal leta 2017, nezemljanskega izvora?

L.K.
3. 1. 2021, 19.28
Posodobljeno: 3. 1. 2021, 19.32
Deli članek:

Vsi smo se mu čudili. Upravičeno?

Profimedia
Odkar so tvorbo prvič odkrili, buri domišljijo, saj ni tipični komet ali asteroid.

Profesor astronomije s Harvarda je prepričan, da skrivnostna medzvezdna tvorba, ki je naše Osončje obiskala leta 2017, bila neke vrste nezemeljanska tehnologija ali pa celo odpadni material druge civilizacije.

Predmet, poimenovan Oumuamua, osredinja teorijo Avija Loeba; bila naj bi dokaz, da v vesolju obstajajo inteligentne življenjske oblike.

Brez repa

Oumuamua je prvi medzvezdni predmet, ki smo ga zaznali v našem Osončju. 400 metrov dolgi predmet je bil izrazito podolgovat – njegova dolžina je bila desetkratnik njegove širine. Za številne astronome je bil zgolj medzvezdni komet, četudi takšni obliki še nismo bili priča

Tujek je prišel iz smeri bližnje zvezde Vege, oddaljene približno 25 svetlobnih let. Nekaj dni po tistem, ko je vstopil v eliptično ravnino Zemlje, se je približal Soncu. Konec septembra 2017 je letel mimo Venere. Spet se nam je približal 7. oktobra, nato pa odbrzel proti ozvezdju Pegaz in črnini onkraj.

Loeb svojim kolegom očita, da se preveč zanašajo na tisto, kar jim je znano. »Kaj bi si mislil jamski človek, če bi videl mobilni telefon? Celo življenje je videval kamne, zato bi mislil, da gre zgolj za svetleči se kamen,« je dejal za New York Post. Ugledni astronom je naštel nekaj značilnosti tujka, ki ga delajo edinstvenega: oblika cigare, nenavadna svetlost, odsevnost in nenavadno gibanje. Hitrost tujka, desetkrat bolj odsevnega od tipičnih kamnitih asteroidov in kometov, je, ko se je oddaljeval od Sonca, rahlo narasla, namesto da bi upadla.

Kometi so tega zmožni, kadar toplota, ki jo oddaja zvezda, sprosti v njih ujete pline, ti pa učinkujejo kot pogon. A potemtakem bi tujek moral imeti značilni rep, tega pa ni imel.