Zanimivosti

Skrivnosti ohranjanja težko prigarane teže

T.D.
28. 12. 2020, 21.33
Deli članek:

Ko se dieta konča, lahko hitro spet podležemo starim navadam in kilogrami se začnejo vnovič kopičiti, običajno pa pridelamo še kakšnega povrhu. Kako to preprečiti?

dreamstime
Če je hrana na mizi, boste imeli večjo željo, da si jo ponovno naložite na krožnik in tako pojeste preveč.

Obdobje odrekanja, ki ga običajno prinašajo diete, je za vami, shujšali ste in zdaj se končno lahko prepustite uživanju, tudi v jedeh, ki ste se jim do pred kratkim odpovedovali. Takšno razmišljanje je najhitrejša pot v stare tirnice, ki vodi nazaj v čezmerno težo in s tem tudi v ogrožanje zdravja. Še posebej previdni bodite med prazniki, da ne boste v nič pognali težko prigarane postave.

V trgovino nikoli lačni

Če boste šli nakupovat lačni, boste kupili več hrane, kot je potrebujete, zelo verjetno je, da vas bodo pritegnile slaščice, privlačne na videz, ali pa boste začutili veliko nujo, da bi nekaj pojedli kar takoj. Zato se odpravite v trgovino po obroku, ko ne boste kupovali z želodcem, temveč z glavo.

Manj je več

Če je hrana na mizi, boste imeli večjo željo, da si jo ponovno naložite na krožnik in tako pojeste preveč. Zato prinesite (in skuhajte) raje manj kot preveč.

Jejte počasi

Saj veste, da od trenutka, ko je želodec sit, do trenutka, ko to zaznajo tudi možgani, preteče vsaj deset minut. Če jeste počasi, boste torej prej siti oziroma ne boste pojedli dvojne sladice do trenutka, ko se boste zavedali, da ste že siti.

Popijte kozarec vode

To vam bo dalo občutek polnosti. Voda naj bo mlačna, lahko ji dodate tudi sok polovice limone in hkrati poskrbite še za dnevno mero vitaminov. Vodo pijte po majhnih požirkih in šele po desetih minutah začnite jesti.

Osredotočite se na hrano

Med hranjenjem se osredotočite na hrano na krožniku, pri tem pa si vzemite čas in odmislite vse težave iz službe ali obveznosti, ki vas čakajo po končanem obroku. V nasprotnem pa ne samo, da ne boste vedeli, koliko ste pojedli, prikrajšani boste tudi za užitek, ki ga sprožajo okusi hrane v možganih, ki skupaj z želodcem sodelujejo pri doseganju občutka sitosti.