zvezdne steze

“Scottyjevo” žaro pretihotapili na vesoljsko postajo

B.K.
28. 12. 2020, 13.32
Posodobljeno: 28. 12. 2020, 13.42
Deli članek:

Najslavnejšemu vesoljskemu inženirju se je izpolnila poslednja želja.

Profimedia
Igralska zasedba prve serije Zvezdne steze. James Doohan (Montgomery 'Scotty' Scott) je na skrajni levi.

Posmrtni pepel Jamesa Doohana, kanadskega igralca, ki je v prvotni televizijski seriji Zvezdne steze upodobil legendarnega škotskega inženirja na krovu zvezdne ladje Enterprise Montgomeryja ‘Scottyja’ Scotta, naj bi se nahajal na krovu Mednarodne vesoljske postaje (ISS), ki kroži v zemeljski orbiti.

Poslednja želja igralca, ki se je mnogim za vedno vtisnil v spomin z legendarno požrtvovalnostjo njegovega televizijskega lika, je namreč bila, da bi njegov pepel končal na Mednarodni vesoljski postaji. Ta se mu je skoraj izpolnila leta 2008, ko je njegovo žaro v vesolje ponesla raketa Falcon 1 ameriškega podjetja SpaceX. A njena izstrelitev je bila žal neuspešna, saj ni nikoli dosegla orbite. Kasneje so njegovi potomci skušali prepričati ameriško vesoljsko agencijo NASA, naj ‘Scottyju’ vendarle uresniči to željo, a administratorji v agenciji so bili neomajni. Žara nima kaj za početi na krovu vesoljske postaje.

Željo naj bi mu kasneje vendarle izpolnil prvi zasebni vesoljski turist Richard Garriott, ki je oktobra leta 2008 z misijo Sojuz TMA-12 poletel na ISS. Garriottu je pred tem namreč pisal Doohanov sin Chris in ga povprašal ali bi v vesolje ponesel posmrtne ostanke njegovega očeta. Garriott je na to pristal in pepel iznajdljivo spravil v laminiran ovoj treh fotografij pokojnega igralca. Eno je nato vrnil igralčevemu sinu, drugo je izpustil v vesolje, tretjo pa je vtaknil v podpodje Mednarodne vesoljske postaje. To je tudi ovekovečil s fotografskim in video posnetkom.

Zdaj je Garriott ameriškemu časniku The Times priznal, da je s fotografijo na ISS pustil tudi del ‘Scottyjevih’ posmrtnih ostankov. Dejal je, da je preteklo že dovolj časa, da pove resnico. Temu je najbrž res tako, saj ISS že nekaj časa pestijo starostne težave. Kmalu bodo postajo zato najbrž likvidirali, z njo pa tudi sanje o združenih potovanjih v vesolje. Naslednje orbitalne postaje namreč ne bodo več mednarodne. To delo bodo ZDA zdaj zaupale privatnim podjetjem, Rusija in Kitajska pa se bosta najbrž odločili za nacionalni vesoljski postaji.