Iz starega novo

Kar 29 prejetih kreacij v šiviljskem natečaju »Iz starega novo«

Oglasno sporočilo
24. 12. 2020, 10.33
Posodobljeno: 24. 12. 2020, 10.33
Deli članek:

Dva meseca je trajal natečaj »Iz starega novo«, s katerim so v Maryna`s Quilt Studio & More, v sodelovanju z vrhunsko švicarsko znamko šivalnih strojev Bernina, spodbujali ustvarjalke in ustvarjalce k prenovi in ponovni uporabi svojih starih oblačil.

Maryna z glavno nagrado

Zaradi težav pri decembrski dostavi paketov, je strokovna žirija natečaj podaljšala in ocenjevanje prispelih kreacij opravila 18. decembra. 21 ustvarjalk in en ustvarjalec je v oceno in borbo za lepe nagrade poslalo 29 recikliranih, prenovljenih in osveženih kreacij, ki jih bodo lahko ponovno z veseljem nosili.

Žirija je imela zahtevno delo. V ocenjevanje so članice prejele prenovljene izdelke iz jeansa, med njimi tudi uglednih znamk, kot je Armani, prenovljena oblačila, ki so jih nekdaj nosile babice, nekdanja poročna oblačila, pletenine, izdelke iz džersija, viskoze, pletenine, poliestra … Žirija je bila zadovoljna s kreativnostjo poslanih izdelkov, tudi novo uporabnostjo, nekaj več pozornosti od udeležencev pa so pričakovale, ko gre za skrbnost izdelave in natančnost šivanja.

Žirija je na koncu izbrala štiri nagrajenke in sicer:

4. mesto, posebna nagrada


4. mesto in posebno nagrado si je prislužila Cvetka Kralj, ki je iz starega džinsa izdelala čudovit blazer z vrsto dekorativnimi elementi, ki je nujen kos vsake ženske garderobe. Za kreacijo si je prislužila izbor sukancev Madeira, pakiranih v njihovo kronico.

Tretja nagrada

3. mesto so prisodile Martini Možina, ki je prav tako iz džinsa, v kombinaciji tudi z drugim blagom in številnimi okrasnimi šivi ter vezenino izdelala predpasnik za moža, pri tem pa duhovito uporabila obstoječe elemente prvotnega džinsa za nove rešitve. Posebna pohvala gre skrbni in natančni izdelavi predpasnika. Nagrada je komplet sukancev Madeira Glamour Smartbox v vrednosti 92 evrov.

Druga nagrada

2. mesto si je s svojo kreacijo zelo ženstvenega plaščka, narejenega iz starega suknjiča in dodanim prešitim poliestrskim spodnjim delom, prislužila Manja Part. Gre za domiseln izdelek, ki ga dame lahko preprosto takoj oblečejo in se odpravijo na sprehod, pri tem pa ponosno pokažejo svoj edinstven slog oblačenja. Nagrada je komplet sukancev Madeira Rayon Smartbox v vrednosti 100 evrov.

Prva nagrada

Zmagovalka natečaja pa je soglasno postala Karolina Fatur, ki je iz oblačil svoje babice ustvarila sodoben komplet, sestavljen iz črnega žametnega korzeta s cvetličnim vzorcem ter črnim žametnim krilom, ki mu je za lahkotnost in tudi glamur dodala nadkrilo iz tila. Oblačilo za mlada dekleta, ki gredo v gledališče, na koncert, na čaj s prijateljico. Zmagovalki gre prva nagrada, šivalni stroj znamke bernette Sew&Go8, že omenjene in svetovno uveljavljene švicarske znamke Bernina.

V Maryna`s Quilt Studio & More se tudi v imenu žirije zahvaljujejo vsem sodelujočim. Spodbujajo k recikliranju oblačil, k njihovi prenovi in ponovni uporabi. Spodbujajo tudi h kreativnemu razmišljanju in ustvarjalnosti ter obuditvi veščine šivanja, ki lahko predstavlja čisto osebno zadovoljstvo, odpira pa tudi poslovne priložnosti.

V komisiji so sodelovale: Maryna Bilash Puljić, lastnica studia Maryna`s Quilt Studio & more, Elizabeta Zubčić, inženirka oblikovanja oblačil, stilistka in kostumografka, Karmen Marinko, poklicna šivilja in Marta Krpič, urednica revije Ženska/Naša žena.