15-centimetrski

FOTO: V skritem prostoru pod zlatim križem žebelj, s katerim naj bi na križ pribili Jezusa Kristusa

R.T.
23. 12. 2020, 09.58
Posodobljeno: 23. 12. 2020, 10.06
Deli članek:

Skrit v škatli iz starega lesa, na njej pa zlat križ.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V samostanu v kraju Milevsko na Češkem so v skritem prostoru naleteli na 15-centimetrski žebelj, shranjen v škatli, ozaljšani s križem iz čistega zlata. Na škatli, narejeni enkrat med letoma 260 in 416, je zapis črk IR – Jezus je kralj.

Husiti so bili privrženci Jana Hus, češkega verskega reformatorja, ki ga je Cerkev razglasila za krivoverca in sežgala na grmadi. Papež Janez Pavel II. ga je leta 1999 priznal kot cerkvenega reformatorja.

Skrivna sobana je bila namenjena shranjevanju redkih artefaktov, povod za gradnjo pa so bili plenilski pohodi husitov v začetku 15. stoletja.

Češka tiskovna agencija poroča, da je žebelj dejansko še ni znano, ali prišel iz »pravega križa«, torej križa, na katerem naj bi bil križan Jezus Kristus, a da gre še za večje odkritje od relikviarija sv. Mavra v gradu Bečov – zlatega zaboja, v katerem so fragmenti kosti treh svetnikov: Mavra, Janeza Krstnika in Timoteja. Zakaj naj bi bilo temu tako, niso pojasnili.

En razlog za dvom je dejstvo, da je bilo v preteklosti odkritih že na ducate žebljev, domnevno povezanih z Jezusovim križanjem. Istovetnost odkritega žeblja bodo ugotavljali prihodnje leto.

Arheologi so v omenjenem samostanu raziskovali več mesecev, preden so odkrili skriti vhod v zakladnico. Samostan je bil zgrajen leta 1187; leta 1420 so ga zajeli husiti.

Radiokarbonsko datiranje je pokazalo, da je bila škatla narejena iz dveh vrst lesa. Les macesna iz izraelskega subtropskega podnebja sega v čas med letoma 1290 in 1394; hrastovina pa je iz časa med letoma 260 in 416.