Zanimivosti

V družbi najdražjih

T.D.
22. 12. 2020, 21.33
Deli članek:

Približuje se konec leta in čas božično-novoletnih praznikov, ko se za hip ustavimo ter z velikim pričakovanjem vstopamo v novo leto.

dreamstime
Letos bomo morali naše običajno praznovanje in druženja močno prilagoditi.

Letošnji prazniki bodo drugačni, kot smo jih bili vajeni, saj smo sredi pandemije covida-19, ki je zaradi načina širjenja in lastnosti novega koronavirusa povezana s sprejemanjem številnih ukrepov in higienskih priporočil za njeno zajezitev. Uvedene spremembe močno spreminjajo vsakodnevno življenje nas vseh in nam prinašajo številne izzive v spoprijemanju z novo sedanjostjo.

Naredimo si lepe praznike

Najvarnejši način praznovanja božično-novoletnih dni je doma z ljudmi, ki živijo z nami. Potovanja in druženja z družino in prijatelji, ki niso člani našega gospodinjstva, lahko povečajo možnosti za prenos in širjenje okužbe z novim koronavirusom in tudi drugih prehladnih obolenj. Ne glede na to, kakšni so v času praznikov omejitve in ukrepi, naj bo praznovanje družabno, četudi samo virtualno. Zadiši lahko po posebnih, a vseeno zdravih dobrotah, ki jih pripravimo sami ali skupaj z družinskimi člani, na božičnem drevescu pa se lahko znajde kakšen ročno izdelan okrasek z zanimivo zgodbo. Ko ima domišljija odprto prosto ustvarjalno pot, bo znala narediti prijetne priložnosti tudi tam, kjer jih sicer ni videti. S hvaležnostjo in prijaznim odnosom do sebe in drugih bomo tudi te praznike lahko naredili prijetne in zadovoljne. Čeprav bomo zelo verjetno morali način praznovanja in druženja močno prilagoditi.

Sami, a ne osamljeni

Pomislimo tudi na tiste, ki v teh prazničnih dneh potrebujejo našo pomoč ali pozornost. Zavedajmo se, da je občutek osamljenosti za marsikoga v teh dneh lahko zelo hud, zaradi česar je čas, ki ga namenimo sočloveku, najbolj dragocen. Če bomo praznike preživljali sami, lahko pokličemo svoje bližnje ali koga, ki je morda še bolj osamljen kot mi. Lahko napišemo komu pismo ali voščilo in mu ga pošljemo po navadni pošti, poiščemo različne družabne skupnosti ali dogodke, ki se izvajajo prek spleta. Če bi sami ali pa kdo od naših bližnjih potrebovali pogovor, podporo, je v Sloveniji na voljo dobro razvita mreža svetovalnih služb in društev, ki nudijo brezplačno strokovno pomoč. To, da poiščemo pomoč, ni znak šibkosti ali poraza, temveč znak dobre skrbi zase in poguma povedati, kako smo. 

Spomnimo: Mogoč prehod med občinami, polnočnic pa letos ne bo

Nekaj več druženja bo dovoljenega, ko bo umaknjena prepoved prehajanja med občinami, in sicer od 24. decembra ob 12.00 do 25. decembra ob 20.00. Enako rahljanje si lahko obetamo tudi z 31. decembra na 1. januar naslednje leto, a le če se vmes epidemiološka situacija ne bo poslabšala. Prav tako je za božič dovoljen stik dveh gospodinjstev, do največ šest odraslih oseb. Otroci do 15. leta so iz omejitve izvzeti. Božičnih polnočnic letos ne bo, lahko pa se obhaja božična maša na predvečer božiča, to je v četrtek, ki se zaključi najpozneje do 20. ure, določajo pravila.