Zanimivosti

Kuskus kot okusna praznična priloga

Z.F.
26. 12. 2020, 18.10
Deli članek:

Že razmišljate o prilogah k jedem, ki se bodo vrstile na praznično obloženi mizi? Bi radi postregli nekaj drugačnega, pa nimate idej? Kaj ko bi riž zamenjali s kuskusom? Priprava je preprosta, z dodatkom različnih sestavin pa so okusi še kako barviti.

Profimedia
Če ste ga skuhali preveč, naj vam povemo, da je uporaben dva dni, lahko pa ga tudi zamrznete. Ko je kuskus pripravljen, ga obogatimo z dodatkom olivnega olja ali masla in že imamo pripravljeno okusno prilogo, ki jo postrežemo k mesu, ribi ali zelenjavi.

O čem pravzaprav govorimo, ko omenjamo kuskus? Kuskus ni žito, ki bi rastlo na poljih, temveč gre za fino, do srednje ali grobo mleto pšenico vrste durum. Ponekod v severni Afriki kuskus pripravljajo tudi iz trn prosa, v veliki večini Afrike pa tudi velja za narodno jed. Tako je v Alžiriji, Maroku in Tuniziji.

Tradicionalna priprava sicer zahteva veliko časa, saj stolčena zrna pšenice najprej namočijo v vodi, nato pa vlažno maso med dlanmi zmanejo, da se naredijo drobni svaljki. To nato presejejo in naložijo v cedilo ali kuskusjero, lonec iz aluminija, sestavljen iz dveh delov. V zgornji posodi z luknjastim dnom se na sopari kuha kuskus, medtem ko se v spodnji dušita meso in zelenjava. Tako pripravljen kuskus le še zrahljajo z vilicami, še enkrat poparijo, nato pa prelijejo z ostro omako, imenovano harisa, ter postrežejo z mesom in zelenjavo.

Hitro in preprosto na tri načine

Danes je kuskus priljubljen po vsem svetu, njegova priprava pa zelo hitra in preprosta, pri čemer gre zahvala industriji. Na policah tako najdemo navaden ali polnozrnat instant kuskus, ki ga pripravimo že v nekaj minutah, po postopku, ki nam je najbližji. 

Prvi način

Kuskus lahko kuhamo v vreli osoljeni vodi. Razmerje med vodo in kuskusom naj bo 2 : 1. Kuskus stresite v lonec, dolijte vodo, osolite in kuhajte do vretja. Ko zavre, odstavite, dodajte žličko olivnega olja, premešajte in pokrijte. Kozico pustite stati dobrih pet minut, oziroma dokler kuskus ne vpije vse tekočine. Nato še vroče postrezite.

Drugi način

Gre za najenostavnejši in najhitrejši način priprave. Kuskus stresite v skledo, pri čemer ponovno upoštevajte 1 : 2 pri razmerju osoljene vode ali jušne osnove, ki jo zavrete, in kuskusa. S kropom prelijte kuskus in dobro premešajte. Nato pa pokrijte in pustite stati deset minut, da kuskus posrka vso tekočino. Tako pripravljenega postrežemo kot prilogo.

Tretji način

Kuskus lahko, kot veleva tradicija, kuhamo nad paro. Če nimate parnega kuhalnika, ga lahko kuhate v kovinskem cedilu, ki ste ga postavili nad lonec z vrelo juho ali vodo ali mesom, ki ga dušite. Tako pripravljen kuskus bo bolj rahel in manj zlepljen, pa tudi nabreknil bo dovolj.