Zagotovimo dolgotrajnejšo uporabo

Oblazinjeno pohištvo, kdaj ste ga nazadnje temeljito očistili?

Z.F.
5. 12. 2020, 10.01
Posodobljeno: 7. 8. 2023, 12.08
Deli članek:

Sedežna garnitura je del pohištva, ki je namenjeno dolgoročnejši uporabi. Da bi ji zagotovili karseda zavidljivo starost in dobro stanje, jo moramo redno čistiti in vzdrževati. Veste, kako?

Dreamstime
Usnjene sedežne garniture, kavče in stole občasno le obrišite z vlažno krpo, enkrat na leto pa jim zagotovite čiščenje z namenskimi čistili.

Sedežne garniture so trend, ki se je razvil šele v 70. letih prejšnjega stoletja. Danes jih uvrščamo med tako imenovano oblazinjeno pohištvo, ki je lahko izdelano iz različnih materialov. Sedežna garnitura je lahko usnjena, tekstilna, iz mikrofibre, skaja, kombinacije tkanine in usnja ... Vsak izmed naštetih materialov pa ima pri vzdrževanju svoje zahteve. Jih poznate?

Tekstilne sedežne garniture

Med najpogostejšimi na tržišču so zagotovo sedežne garniture iz tekstila oziroma mikrofibre. Gre za precej hvaležne sedežne garniture, ki ne potrebujejo veliko nege in vzdrževanja, sicer pa je to precej preprosto. Madeže bomo precej hitro odstranili že z nekaj mlačne vode in bombažno krpo, medtem ko lahko za odstranjevanje trdovratnih madežev uporabite detergent za pranje perila, mešanico kisa in sode bikarbone oziroma namenska čistila, v poštev pridejo tudi čistila za čiščenje preprog. Proces čiščenja tekstilnih sedežnih garnitur in garnitur iz mikrofibre je res nekoliko daljši kot čiščenje usnjenih garnitur, dobro je namreč, da čistilo pustimo delovati čez noč, oziroma če si omislite mokro čiščenje, dokler sedežna garnitura ni povsem suha. V vsakem primeru moramo pustiti, da se čistilo čez noč dobro posuši, zjutraj pa garnituro še enkrat dobro očistimo s sesalnikom. V teh primerih je idealna rešitev globinski sesalnik, a brez skrbi, tudi navadni dobro odstrani umazanijo iz tkanine. Pri uporabi namenskih čistil pa vam svetujemo, da delovanje zmeraj najprej preverite na majhnem, skritem delu materiala, da preverite, kako reagira.

Usnje in skaj

Vzdrževanje usnjenih sedežnih garnitur, kavčev in jedilniških stolov ali zof je zelo preprosto in hitro, če je pohištvo kakovostno. Dovolj bo, da površino obrišemo z vlažno bombažno krpo, nekajkrat na leto pa pohištvu privoščimo celovito čiščenje s posebnimi sredstvi za čiščenje usnja. Pri čiščenju usnjene dele najprej dobro obrišemo z vlažno krpo in počakamo, da se povsem posušijo. Nato čistilo pazljivo vtremo v material s krožnimi gibi in pazimo, da sredstvo nanašamo enakomerno ter da s količino ne pretiravamo. Morebitne drobtine in druge smeti, ki so se nabrale v režah in gubah, ter prah lahko posesate, a vam priporočamo ščetinasti nastavek, da ne bi zaradi nastalega vakuuma poškodovali usnja. Podobna nega velja pri čiščenju umetnega usnja. Dovolj bosta mlačna voda in bombažna krpa, da odstranite madeže. A nekaj več pozornosti boste morali nameniti negovanju. Pomembno je, da umetnemu usnju zagotavljate konstantno oljnost oziroma vlažnost, zato vam svetujemo, da takšno sedežno garnituro vsaj dvakrat na leto temeljito očistite tudi z negovalnimi sredstvi. Tako boste preprečili pokanje in luščenje.