OKUS IN AROMA OSTAJATA

Janež – tri rastline, ki nosijo isto ime

Z.F.
28. 11. 2020, 21.44
Deli članek:

Vrtni in zvezdasti janež sta različni začimbi, ki ju lahko uporabljamo kot začimbo ali kot zelenjavo. Zvezdastega lahko pri nas samo kupimo, saj raste v Aziji, medtem ko koromač in navadni janež gojimo tudi na vrtovih.

Dreamstime
Zvezdasti janež

Pogosto vprašanje, s katerim se srečujemo, je, kateri janež in kje uporabiti ter ali uporabljamo sploh pravilen izraz. Pod imenom janež najdemo sicer več rastlin, ki si med seboj niti niso tako blizu. Prvi rastoč je vrtni janež, ki se skriva tudi pod imenoma sladki janež ali sladka kumina. Je enoletna rastlina, ki dobro uspeva v različnih klimatskih razmerah. Sejemo ga v marcu ali v začetku aprila, semena pa pokrijemo s tanko plastjo zemlje. Prija mu predvsem sončno in suho okolje ter rodovitna zemlja. Cvetove pobiramo od avgusta do septembra, ko odrežemo cela socvetja, ki jih previdno postavimo še ne povsem suha na papirnate brisače in sušimo na zračnem mestu približno en teden. Semena nato shranimo v dobro zaprtem kozarcu in jih tako uporabljamo tudi leto dni. Lahko jih uporabljamo za čaj ali kandirana, ali pa kot aromatičen dodatek k pecivu ali kruhu. Užitna so tudi surova in spodbujajo prebavo, saj spodbudijo izločanje želodčnih sokov in preprečujejo napihnjenost. Sicer jih običajno dajemo juham, pitam, piškotom in kruhu. Janež lahko uporabimo tudi z lešniki, čokolado in pomarančo, odlično pa se ujame tudi s pehtranom, kumino, česnom, poprom, muškatnim oreščkom in drugimi začimbami. Uporabimo lahko tudi mlade liste, ki imajo sladkast in nekoliko osvežilen okus, užitni pa so tudi kuhani ali kot svež dodatek k solatam. 

Poznamo različne vrste janeža, ki niso v sorodu, a imajo podobno aromo in okus.

Zvezdasti janež 

Kadar govorimo o zvezdastem janežu, ki ga pogosto najdemo na adventnih venčkih ali dodanega kuhanemu vinu ali pecivu, govorimo o povsem drugi rastlini. Zvezdasti janež ne raste kot zelenjava, temveč kot zimzeleno drevo, in sicer v Aziji, in ni z vrtnim prav nič v sorodu. Najbližji jima je predvsem okus in prijeten vonj. V Aziji velja za nepogrešljivo začimbo v različnih azijskih jedeh, tudi mesnih. Na Kitajskem velja zvezdasti janež za eno od sestavin, ki jih vsebuje tradicionalna kitajska mešanica petih začimb. Pri nas ga, kot že omenjeno, po navadi uporabljamo pri peki sladic, vsekakor pa je njegov okus še kako dobrodošel pri pripravi zavitkov, pudingov, marmelad, jajčnih krem in še kje. Prav tako ga uporabljajo kot zdravilno rastlino v tradicionalni kitajski medicini.