OBRAMBA JE LAHKO NAPAD

Kombiniranje čistil je lahko tudi nevarno

Z.F.
25. 12. 2020, 09.33
Posodobljeno: 25. 12. 2020, 09.43
Deli članek:

V času nevarnega novega koronavirusa čistoči doma namenjamo še nekaj več pozornosti, a pri tem velja premišljenost pri izbiri čistil, sicer tvegamo tudi resne zdravstvene težave.

Dreamstime
Mešanica čistil lahko močno poškoduje tudi površine, kar pomeni, da je še toliko nevarnejša vašemu zdravju.

Ljudje bi naredili marsikaj, da bi obvarovali svoje zdravje in se ubranili nevarnosti iz okolja. Znano je, da se virus covida-19 prenaša po zraku, pa tudi da na površinah ni dolgo obstojen. Kljub temu je treba prostore redno čistiti, razkuževati in tako preprečevati nadaljnje okužbe. Vendar čistil nikar ne mešajte med seboj za vsako ceno, da bi povečali njihov učinek. Iz Španije denimo poročajo o žalostni vesti: 30-letnica je uporabila mešanico čistil na osnovi amonijaka in belila s klorom, pri čemer jenastal plin kloramin, ki je bil za žensko usoden. Ta nevarni plin izzove najprej močno reakcijo v pljučih, pekočo bolečino veh in grlu, nato začne človeku primanjkovati zraka, kar pa privede do zastoja srca. Čistil zato nikar ne mešajte in jih uporabljajte izključno za določen namen.

Sredstvo za odmaševanje odtokov

Med najnevarnejše snovi, ki jih hranimo doma, zagotovo spada sredstvo za odmaševanje in čiščenje cevi ter odtokov. Vsebuje namreč izjemno močne kemikalije in lahko ob souporabi drugih čistil privede celo do eksplozije. Ob mešanju lahko nastanejo zdravju škodljivi plini, ki povzročijo celo smrt.

Kis in belilo

Tudi kombinacija kisa in belila je lahko usodna, saj ustvari plin, ki že ob manjših količinah izzove močan kašelj, dihalne težave, draženje oči in nosne sluznice. Belilo uporabljajte zgolj samostojno, pomešano z zadostno količino vode, navadno v razmerju 1:3. Medtem ko lahko kis mešate z detergentom za posodo. Pri odstranjevanju trdovratnih madežev ali odmaševanju odtokov lahko sicer uporabite »naravno kombinacijo« kisa in sode bikarbone. 

Kis in vodikov peroksid

Tudi kombinacija kisa in vodikovega peroksida se odsvetuje. Čeprav je mešanica v osnovi izjemno učinkovita pri dezinfekciji površin, pri mešanju v isti posodi velja velika previdnost. Med spajanjem namreč nastaja kislina, ki draži kožo, oči in dihalne poti ter lahko povzroči resnejše zdravstvene zaplete.

splet
Pomagajte si s sodo bikarbono.