PO 40. LETU bi morali nekoliko prilagoditi ravnovesje hranil v telesu

Magnezij za srce, kalcij za kosti, sklepe in mišice

T.D.
26. 11. 2020, 21.30
Deli članek:

Uravnotežena prehrana je načeloma zadosten vir hranil, ki našemu telesu zagotavljajo optimalno delovanje in zadovoljiv videz. A kljub temu vemo, da si je včasih vendarle treba pomagati z dodatki.

Dreamstime
Pomanjkanje magnezija je močno povezano s srčno-žilnimi boleznimi.

V zreli dobi, tam nekje po štiridesetem letu, se naše telo začne spreminjati, zato se potrebe po nekaterih hranilih povečajo. Mišice začnejo slabeti, telesna teža začne naraščati, smo pred vrati menopavze, poveča se tudi tveganje za razne kronične bolezni, kot so rak, srčne bolezni in sladkorna bolezen. Zaradi vsega tega moramo nekoliko prilagoditi ravnovesje hranil v telesu. Nekaterih vitaminov in mineralov moramo preprosto zaužiti več. In kateri so tisti, ki jih naše telo po štiridesetem letu krvavo potrebuje?

Magnezij

Magnezij je eden ključnih pri uravnavanju krvnega tlaka, za kar pa vemo, da je z leti še kako pomembno. Ravno zaradi te pomembne funkcije se je izkazalo, da je pomanjkanje magnezija močno povezano s srčno-žilnimi boleznimi, sladkorno boleznijo in raznimi vnetji. Poleg tega sodeluje tudi pri delovanju srca, mišic in živčnega sistema, pomemben pa je tudi pri uravnavanju sladkorja v krvi. Zadostne količine ga boste v telo vnesli že z uživanjem temne listnate zelenjave, s stročnicami, oreščki, semeni in avokadom. Čezmeren vnos magnezija v telo sicer ni zdravstveno ogrožajoč, lahko pa povzroči drisko, slabost in trebušne krče.

Kalcij

KALCIJ

Če za njegov vnos tudi pozneje v življenju ne skrbimo, se lahko kaj hitro zgodi, da se (kljub ustreznemu vnosu v mladosti) v starosti pojavi redčenje in razpadanje kostne mase. 

Kalcij je vsestranski mineral, za katerega vemo, da ga večino pridobimo v otroštvu in mladosti. A čeprav ga je telo dovolj za svoje potrebe vsrkalo že pred tridesetim letom, še ne pomeni, da se lahko po tej starosti v življenju preprosto nehamo ukvarjati z njim. Že res, da je trdota naših kosti v veliki meri odvisna od naše prehrane v mladosti, a kalcij ni pomemben zgolj in samo za zdravje naših kosti. Sodeluje tudi pri mišičnih funkcijah, delovanju srca in živčnega sistema ter pri nekaterih drugih biokemičnih procesih. Če za njegov vnos tudi pozneje v življenju ne skrbimo, se lahko kaj hitro zgodi, da začne telo črpati zaloge kalcija iz kosti, kar pa se lahko kljub ustreznemu vnosu v mladosti pozneje odraža kot redčenje in razpadanje kostne mase. Zato je pomembno, da tudi pozneje v življenju skrbimo za zadosten vnos kalcija, kar lahko dosežemo že z ustrezno prehrano: z uživanjem mlečnih izdelkov, tofuja, sardin, brokolija, mandljev in špinače.

Probiotiki

Probiotiki uravnavajo črevesno floro, s čimer zagotavljajo tudi močan imunski sistem. Uravnavajo našo težo, študije pa dokazujejo, da imajo pomembno vlogo pri zniževanju tveganj za srčne bolezni, sladkorno in kap. Probiotike običajno dobimo z uživanjem nekaterih mlečnih izdelkov in fermentiranih živil. Tukaj smo Slovenci v prednosti, saj kar precej slovenskih mlečnih izdelkov vsebuje žive probiotične kulture, zato je uživanje probiotikov s prehrano povsem ustrezno.

Maščobne kisline omega 3

Čeprav imajo maščobne kisline omega 3 ogromno pozitivnih učinkov na telo, v zrelejših letih postanejo pomembne zaradi svoje vloge pri preprečevanju srčnih bolezni ter ohranjanju zdravega uma in boljšega spomina. Znižujejo tudi krvni tlak in raven tako imenovanega slabega LDL-holesterola v krvi. Čeprav jih v telo lahko vnesemo z uživanjem morskih rib, so maščobe omega 3 tiste vrste hranilo, ki ga z ustrezno prehrano vendarle ne moremo zagotoviti toliko, kot bi ga potrebovali, zato strokovnjaki v tem primeru svetujejo tudi prehranske dodatke.