ali ste zalili premalo ali preveč?

Ali so sobne rastline morda preveč zalite?

Z.F.
29. 11. 2020, 21.00
Deli članek:

Ogrevanje prostorov povzroči nekoliko drugačno obnašanje in potrebe po vodi tudi pri rastlinah, zato jim moramo nameniti nekaj več pozornosti in obravnave. Vas muči, ker ne veste, ali ste zalili premalo ali preveč?

dreamstime
Rumeni listi lahko nakazujejo na prekomerno zalivanje.

Žal pri zalivanju ni enotnih pravil, saj se rastline med seboj tako razlikujejo kot ljudje. Nekatere potrebujejo veliko vode, spet druge pa relativno malo in lahko precej časa preživijo povsem brez vode. Najprej je dobro vedeti, od kod določena rastlina prihaja, kakšne pogoje potrebuje, najsi gre za prst, vlago, temperaturo in svetlobo. Ko poznamo osnove, ji zagotovimo primerno mesto ter začnemo z njeno vzgojo in »vzdrževanjem«. Če jo bomo zalivali premalo, se bo precej hitro posušila, medtem ko jo lahko s prekomernim zalivanjem celo utopite, saj povzročite gnitje korenin. Bodite pozorni na znake, ki se pojavljajo, in prepoznajte potrebe, ki jih rastlina kaže.

Rumeni listi in rjave lise

Da z rastlino nekaj ni v redu, bomo precej hitro prepoznali po listih. Če so spremenili barvo v rumeno ali postali celo uveli, gre lahko za znak prepogostega zalivanja oziroma prav nasprotno, torej da rastlini primanjkuje vode. Če ne veste, kaj je krivo, preverite stanje prsti. Če je vlažna ali celo »prepita«, se težava skriva v prekomernem zalivanju; če je suha, rastlino nemudoma zalijte, a ne pretiravajte.

Pojav belih lis na prsti

Kljub temu da rastlina ne kaže nobenih znakov slabega počutja, a so se po vrhu prsti začele pojavljati bele puhaste lise, gre najverjetneje za prepogosto zalivanje in pojav plesni ter gliv. Glive in plesni lahko povzročijo številne bolezni in celo propad rastline, zato zalivanje nekoliko zmanjšajte, ob tem pa opazujte, kako se rastlina obnaša.

Vodenični in sluzasti peclji

Če je določen del rastline sluzast, mehak ali celo vodeničen, običajno je to pecelj, rastlino zagotovo prepogosto zalivate. Vrtnarji pojasnjujejo, da kadar eksotične rastline, razne vzpenjavke, fikusi, monstere in alokazije, dobijo mehke peclje, s tem nakazujejo, da dobivajo preveč vode. Takšne rastline so lahko tudi zelo lomljive in se brez razloga upognejo.

Zalivanje je bilo tako močno, da so začele gniti korenine …

Če so korenine že skoraj povsem zgnile, rastline nežno izvlecite, jim odstranite zemljo in jih posadite v svežo ter postavite na sončno mesto.

Zagotovo odličen pokazatelj, da zalivate preveč, je gnitje korenin. To se pogosto zgodi pri orhidejah, seveda pa niso izključene tudi druge rastline. Orhideje lahko kljub premokri ali nepravi zemlji sicer lepo rastejo, a ko se začnejo gubati listi, je zagotovo nekaj hudo narobe. Takrat celotno rastlino poskusite nežno izvleči, in če se iztrga že pri stiku s substratom, ste jo zagotovo zalivali preveč. Takšne rastline previdno vzemite iz lonca in nežno odstranite zemljo okoli preostalih korenin. Če so korenine temnejše in zelo mehke ali celo zdrizaste, so imele preveč vode in so zgnile. Takšne rastline presadite v svežo zemljo in postavite na sončno mesto. Če stanja preverjanja niste vešči, si lahko pomagate z vohom. Če je vonj prsti rahlo kiselkast in neprijeten, kaže na razvoj bakterij, ki povzročajo gnitje in uspevajo zgolj v nadpovprečno vlažnem okolju. Dober dokaz so tudi žuželke, ki odletavajo iz zemlje, ko rastlino zalivate. Te so po navadi takšne, da na rastlinah povzročajo škodo. Da bi se jih znebili, zemljo popršite z mešanico detergenta in kisa ali pa z mlekom.