NAJ ZADIŠI

S cimetom do lepših in zdravih praznikov

Z.F.
27. 12. 2020, 16.35
Deli članek:

Le kako bi dišal jabolčni zavitek brez cimeta? Kakšen okus bi imelo kuhano vino in po čem bi dišal božič? Cimet ne diši zgolj prijetno, temveč vsebuje protivnetne lastnosti, uravnava sladkor, deluje protiglivično …

Dreamstime
Cimet deluje antibakterijsko in pomaga pri vnetjih zgornjega dela dihal in ust.

Cimet je izjemno aromatična in dišeča začimba, ki jo v gastronomiji uporabljamo tako za pripravo sladkih kot tudi pikantnih jedi. Nanj se običajno spomnimo v hladnem obdobju leta, ko si jedi brez cimeta ne znamo več predstavljati. Njegov omamni vonj se širi iz čajnih svečk, prisoten je na adventnih venčkih, nepogrešljiv pri kuhanem vinu, kavi, zavitku, piškotih in še bi lahko naštevali. Cimet nas prijetno pogreje, istočasno pa deluje protivnetno in vpliva na inzulin ter tako vpliva na raven krvnega sladkorja.

Cimet v kulinariki

Pri nas cimet uporabljamo predvsem pri pripravi sladic, v Mehiki pa je tudi ena glavnih sestavin pri pripravi čokolade. Kot obvezna začimba je znan pri pitah, zavitkih, krofih, cimetovih rolicah, zvezdicah, čaju, kakavu in likerjih ter žganju. Na trgu se ponujajo različne vrste cimeta, a če želite izbrati najboljše, posezite po cejlonskem ali indijskem. Kitajski cimet je precej manj zdravilen, pa tudi oropan okusa in arome.

Cimet je nepogrešljiva začimba pri pripravi indijskih jedi. Tam ga pogosto kombinirajo s karijem in ga dodajo k pripravi piščančjega mesa ter jagnjetine. V ameriški kuhinji ga najdemo v kosmičih, kruhu in mešanicah za kompote. Cimetove paličice lahko dodate pri pripravi sadnih kompotov, kjer bodo preprečile rast bakterij in plesni ter tako delovale kot naravni prehranski prezervativ.

Cimet v zdravilstvu

Drži, da je cimet zelo zdravilen, vendar z njegovim uživanjem nikar ne pretiravajte. Raziskave so potrdile, da do pol žličke cimeta dnevno uspešno znižuje holesterol. Prav tako so potrdili, da cimet uravnava krvni sladkor, saj oponaša inzulin in je priporočljiv za ljudi, s sladkorno boleznijo tipa 2. Deluje tudi antibakterijsko, zato ga lahko uporabljate pri vnetjih dlesni, glivicah, odprtih ranah … V čajih je nepogrešljiv v času prehladov in gripe, uničuje tudi proste radikale in znižuje razvoj rakavih celic. Zato ni presenetljivo, da pomaga pri redčenju krvi. Ena žlička medu, pomešana s cimetom, pomaga zmanjšati bolečine pri artritisu.  Zaradi velike vsebnosti železa, kalcija in vlaknin ima odličen vpliv na imunski sistem, samo vonjanje pa naj bi izboljšalo celo spomin in odganjalo melanholijo.