alfalfa ali lucerna

Velika moč, skrita v drobnih kalčkih

Z.F.
29. 11. 2020, 10.11
Deli članek:

Marsikje lahko preberemo, kako je uživanje kalčkov zdravo, saj zagotavljajo odličen vir vitaminov in mineralov, a kljub vsemu je zelo malo znano o njih. Tokrat vam predstavljamo alfalfo ali lucerno.

Dreamstime
Lucerna ali alfalfa je primerna kot dodatna pomoč pri zdravljenju sečnih obolenj, želodčnih razjed, pri zdravljenju prostate …

Kaj sploh je alfalfa? Alfalfa, lucerna ali strokovno Medicago sativa je cvetoča trajnica, ki je bolj znana kot krmna rastlina. Gre za rastlino, ki na videz zelo spominja na deteljo, ima drobne rdeče cvetove, ki so včasih obarvani skoraj vijoličasto. Kot omenjeno, je razširjena predvsem v poljedelstvu, a je zaradi številnih zdravilnih lastnosti znana tudi v zdravilstvu in pri presnojedcih.

Ali raste pri nas

Da, lucerno lahko sejemo tudi pri nas. Kot rastlina ni zahtevna, zato jo na vrtu lahko sejemo vse od spomladi pa do poznega poletja. Lucerno lahko uporabljamo za rezanje, kjer strižemo dolga stebla ali le nekaj centimetrov dolge poganjke. Iz listov lahko pripravljamo tudi poparke. Medtem ko semena zgolj kalimo in jih kot kalčke uživamo v solatah, sendvičih in smutijih.

Pomoč zdravju

Dokazano je, da uživanje listov lucerne v telesu znižuje koncentracijo slabega holesterola. Tako se posledično zmanjšuje tveganje za številne srčno-žilne bolezni, med katerimi sta najpogostejša infarkt in kap. Listi nase vežejo tudi karcinogene, ki se nahajajo v debelem črevesju, s čimer jih hitreje izločimo. Alfalfo mnogi poznajo tudi kot prehransko dopolnilo, ki ga uporabljajo za zdravljenje sečnih obolenj, pri želodčnih razjedah, zdravljenju težav s prostato, zoper zobno gnilobo in pri odpravljanju vodenice. Dokazano znižuje visok krvni tlak, priporočajo pa jo tudi doječim materam, saj zvišuje kakovost mleka in zdravi zlatenico. Kalčki ali prehransko dopolnilo so odličen dodatek prehrani, proti artritisu, za celjenje ran, pri revmi; uživanje naj bi pomagalo tudi odvisnikom pri odvajanju od alkohola in drog.

Okrepite imunski sistem

Lucerna je primerna za otroke, saj je polna vitaminov, obenem pa bo zagotavljala zdravo rast in razvoj. Koristila naj bi tudi pri spopadanju z odvečnimi kilogrami, zato jo je še kako dobro vključiti v diete. Uživate lahko tudi semena, ki so bogat vir beljakovin, kalcija in drugih mineralov ter vitaminov (A, B, C, D, E in K). Mlade liste so v kitajski medicini uporabljali za zdravljenje obolenj prebavnega trakta in ledvic, sklepov, kosti, kože in sečil. V Indiji z njo zdravijo težave s prebavo. Listi so močan antioksidant, ki uničuje proste radikale, upočasni znake staranja in preprečuje poškodbe DNK.