TVEGAMO LAHKO RESNO OKUŽBO

Na deskah za rezanje živi na milijone bakterij

Z.F.
21. 11. 2020, 20.02
Posodobljeno: 21. 11. 2020, 21.43
Deli članek:

Ne glede na to, ali uporabljate plastične ali lesene deske za rezanje mesa in zelenjave, so te pravo gojišče bakterij. Redna in temeljita čistoča je zato še kako pomembna. Se jih znate lotiti na primeren način?

Dreamstime
Lesene deske se sčasoma izsušijo, zato pri pranju uporabljajte blag detergent, občasno pa jih premažite s čebeljim voskom ali orehovim oziroma olivnim oljem.

Danes na tržišču obstajajo različne vrste desk za rezanje. Nekatere naj bi zagotavljaje antibakterijsko zaščito, a žal takšnega materiala za izdelavo desk za rezanje še niso iznašli. Kljub poplavi različnih desk za rezanje iz različnih materialov, ki so namenjeni točno določenim vrstam hrane, denimo mesu, zelenjavi, kruhu, je vsem skupno to, da moramo dobro skrbeti za njihovo higieno. Mnenja o materialih so sicer različna in še zdaleč ne enotna.

Lesene deske

Kuharji raje uporabljajo lesene deske, strokovnjaki pa ob tem dodajajo, da naj bi lesene deske delovale baktericidno, še posebej če gre za starejši les. Manj naj bi krhale nože, ob tem pa so drobni delci lesa, ki se med rezanjem sprimejo zelenjave, kruha ali mesa, manj nevarni za naš organizem. A priznati je treba, da so lesene deske tudi precej občutljive za čiščenje in negovanje. Kot vemo, ne spadajo v pomivalni stroj, saj bi jih visoka temperatura in močno sredstvo za pomivanje posode uničila, zvila ali celo prelomila. Zato raje uporabljajte naravne mešanice »čistil«. Desko najprej dobro zdrgnite s polovico limone, nato pa jo posujte s soljo. Pustite delovati vsaj 15 minut, nato sperite z vročo vodo.

Plastične deske

V nasprotju z lesenimi deskami je plastične mogoče oprati v pomivalnem stroju, kjer večino bakterij uničita že visoka temperatura in čistilo, a vendar jim je od časa do časa treba posvetiti nekaj več pozornosti. Tudi pri plastičnih deskah torej uporabite domača čistila, saj je mešanica kisa in detergenta za čiščenje posode ter vroče vode odlična kombinacija za uničenje nevarnih bakterij.

Lesena ali plastična?

Raziskava iz leta 2017, ki je bila opravljena na ameriški univerzi Winsconsin, je pokazala, da bakterije, vključno s salmonelo, na leseni deski niso preživele čez noč, na plastični deski pa so se iste vrste bakterij samo še razmnožile. Plastična deska ne vpije vode in ostane dlje časa vlažna, zato bakterije na njej dlje časa preživijo. Les pa vpije vodo in se posledično tudi hitreje posuši, poleg tega vsebuje naravne antibiotike, ki upočasnjujejo rast bakterij.