Prepoznajte napake, ki uničujejo kultno oblačilo

Znate skrbeti za svoj jeans?

Z.F.
21. 11. 2020, 17.01
Deli članek:

Kavbojke so danes zagotovo osnovni kos garderobe, ki ga ima skoraj vsakdo v svoji omari. Zaradi različnih barv in krojev ustrezajo različnih oblačilnim stilom. Primerne so tudi za prireditve, saj jih lahko odlično vkomponirate v športnoelegantni slog, lahko jih kombinirate z majicami in izražate sproščeni slog, primerne so za delo okoli hiše ali vožnjo s kolesom … Kako pa jih perete?

Dreamstime
Najpogostejša napaka je, da jeans peremo pri previsokih temperaturah in uporabljamo mehčalec.
Kavbojke so nastale iz nuje, v pristaniščih italijanske Genove, že v 18. stoletju so jih nosili mornarji, ki so potrebovali trpežne delovne hlače.

Teorij o pranju kavbojk je verjetno skoraj toliko, kolikor je kosov te tkanine na Zemlji. Nekateri jih perejo po vsakem nošenju, nekateri se držijo pravila o pranju po vsaj trikratnem nošenju, spet drugi jih perejo po potrebi. Medtem ko jih nekateri namesto pranja shranjujejo v zamrzovalniku, da ne uničijo vlaken, temveč zgolj preženejo vonj in ohranijo obliko oblačila. Kaj je prav in kaj ne?

»Perite po občutku«

So bile besede ene od kreatork priznane blagovne hiše. Ker podatek ne pove bistva, je vsekakor dobro upoštevati pravila, ki so navedena na deklaraciji kavbojk. Veliko je odvisno od samega materiala, načina vezave in obdelave blaga. Če želite kavbojke nositi čim dlje, in da bi ohranile obliko, jih nikar ne perite prepogosto, prav tako naj temperatura ne bo višja od 40 stopinj Celzija. Visoka temperatura lahko poškoduje vlakna, barva hlač pa se tako izpere.

Dreamstime
Da bi ohranili primerno obliko in barvo kavbojk, sta potrebna primerna skrb in negovanje

Kako s trdovratnimi madeži

Če ste hlače polili z vinom ali pa je nanje kanilo nekaj kapljic kečapa ali majoneze, morda zavornega olja ali kolomaza, madeže najprej poskusite odstraniti z detergentom za ročno pomivanje posode in nato hlače operite kot po navadi. Strokovnjaki odsvetujejo uporabo agresivnih detergentov, še posebno tistih, ki delujejo na osnovi belil, saj lahko uničijo vlakna ali obrabijo tkanino. Če so kavbojke pač klasično umazane, jih torej operite raje pri nižji temperaturi in brez dodanega mehčalca, saj bodo le tako ohranile obliko, kakršno so imele ob nakupu. Pomembno je tudi, da pred pranjem zmeraj zaprete zadrgo, zapnete vse gumbe in zaponke, saj boste tako bistveno prispevali k ohranjanju prvotne oblike. Strokovnjaki prav tako priporočajo, da kavbojke perete obrnjene narobe, saj bodo tako dlje časa ohranile barvo.